Банкеръ Daily

Пари и пазари

До 2025 година ще се появят летящи таксита по света

Въздушни таксита ще се появят в много градове по света до 2025 година. Това съобщи Даниел Вийганд, съосновател и генерален директор на германския производител на въздухоплавателни средства Lilium. От компанията отбелязват, че услугата е насочена към обикновените потребители, а не само към богатите пътници.

Само преди дни Lilium съобщи за първия полет на прототип на летящо такси с пет места.Таксиметровият самолет е снабден с 36 електродвигателя и аеродинамичната тяга, която може да бъде насочена както за вертикално излитане и кацане, така и за хоризонтален полет. "Днес правим следващата голяма стъпка към превръщането на градската въздушна мобилност в реалност. Ние мечтаем за свят, където всеки може да лети докъдето иска и когато иска", коментира Вийганд. 

Самолетът може да ускори до 300 км/ч и да лети на разстояние от 300 км, максималната мощност на всички двигатели е 2 хил. к.с. От компанията съобщават, че по време на полета ще се използват само 10% от мощността на двигателя. Простотата на конструкцията на превозното средство, което е без опашка, рул и въздушно витло, допринася за безопасността и лекотата на работа на самолета.

Lilium е основана през 2015 г. събра повече от 100 милиона долара от инвеститори от световна класа, сред които са Atomico, Tencent, LGT, Freigeist и Obvious Ventures.

Facebook logo
Бъдете с нас и във