Банкеръ Daily

Пари и пазари

До 10 години продажбите на дронове ще нараснат трикратно

Обемът на световния пазар за безпилотни летателни апарати, използвани от потребители и фирми, с изключение на военната техника, ще достигне 4.9 млрд. долара през настоящата година. Прогнозите са през следващите 10 години този сегмент да нарасне до 14.3 млрд. долара, показа проучване на специализираната в авиационната индустрия компания Teal Group.

Около три четвърти от предлаганите безпилотни летателни апарати за потребителска и търговска употреба идват от китайски производители, отбелязват експертите. По повод рисковете за фирмените данни от китайските дронове по-рано през годината СNN публикува предупреждение на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че американските компании трябва да бъдат внимателни, ако техните данни от дронове се съхраняват при производителя или при трети страни.

Най-големият сегмент на пазара на дронове е производственият контрол, който обхваща строителството, енергетиката и минното дело. Предприятията най-често използват безпилотни летателни апарати за изследване на терена и електропроводите. Втората най-разпространена сфера за продажба на дронове е земеделието, в което те се използват основно за пръскане на селскостопанските култури и за анализирането на земеделските полета, показва още анализът на Teal Group. Пазарът на безпилотните летателни апарати в бъдеще се очаква да намира все по-широко място в правоохранителните органи, за наблюдение на тръбопроводи и електропроводи, картографията и геодезията. Куриерските доставки с дронове също се очертават като перспективен пазар. United Parcel Service, най-голямата компания за куриерски услуги, обяви създаването на дъщерно дружество Flight Forward, което ще използва безпилотни летателни апарати за доставка на пратки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във