Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дневният януарски износ на "Газпром" е най-нисък от 2015-а

Руският газов гигант "Газпром" е изнесъл 5.4 млрд. куб. м газ през първите 15 дни от годината за ключовите си пазари, обхващащи по-голямата част от Европа, Турция и Китай, обяви официално компанията на 17 януари. Това количество се равнява на средно 360 млн. куб. м на ден - най-малко от 2015-а и почти с 18% под средните дневни потоци синьо гориво през декември 2021-а, показват изчисления на агенция "Блумбърг", основаващи се на статистическите данни, подавани от газовия монополист. 

Доставките на руски газ за Европа се следят особено стриктно, защото недостигът на гориво и растящите цени вредят сериозно на икономиките на Стария континент. Шефът на комисията за почтена конкуренция на Европейския съюз - Маргрете Вестагер - обяви през миналата седмица, че "очаква с нетърпение" отговори от "Газпром" за недостатъчните количества природен газ. А ръководитеят на Международната енергийна агенция - Фатих Бирол - обвини Москва за енергийния спазъм на региона. 

Руският вице-премиер Александър Новак обаче е на друго мнение. "Нито Русия нито основният ни износител "Газпром" имат вина" каза Новак в интервю по държавната телевизия на 15 януари. Той добави, че страната му е изпратила "значително повече" газ на клиенти като Германия и Турция, които са изчерпали договорените количества. "Газпром" пък увери в началото на седмицата, че "доставя газ в съответствие със заявките на потребителите и на поетите ангажименти по договорите".

Руският монополист не дава разбивка за всяка държава, което затруднява оцените на доставките за ЕС - най-големият купувач на руското гориво. Но посочва, че потоците за Турция и Китай са били по-високи от същия период на 2021-а.

Средните дневни доставки през границите на ЕС са спаднали до 250.5 млн. куб. м през първите 15 дни на януари - малко над 50% от изпратените година по-рано обеми, според данни от уебсайта на производителя. Руският газопровод "Ямал-Европа" работи в реверсивен режим - от Германия към Полша - повече от три седмици. Всички потоци през ключовия маршрут през Украйна към Словакия пък са около една трета от обичайните количества. В края на декември 2021-а руският президент Владимир Путин каза, че "Газпром" изпълнява договорените дългосрочни газови доставки и че отсъствието на гориво в "Ямал-Европа" е резултат от липсата на поръчки от европейските клиенти.  

Дори увеличените доставки за Китай обаче не са компенсирали спада на общия износ на "Газпром". От 1 януари руският производител "е достигнал ново равнище на доставки", които са заложени в дългосрочното споразумение, коментира в началото на месеца главният изпълнителен директор на монополиста Алексей Милер, без да представя детайли. Доставките през първата половина на януари са 1.5 пъти по-високи в сравнение със същия период на 2021-а, според изявлението на "Газпром".

Компанията е произвеждала средно по 1.54 млрд. куб. м гориво на ден - най-много от 2014-а, по сметки на "Блумбърг". Това е с 1.1% повече от декемврийските равнища. В последните десет дни на миналия месец доставките на "Газпром" за вътрешния пазар, както и изпомпаните от подземните хранилища количества синьо гориво са били най-високи от 10 години заради нетипично ниските температури за това време на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във