Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джордж Стиглър печели Нобел за изследванията на поведението на пазара и ефектите от държавното регулиране

Стиглър е известен с разработването на икономическата теория на регулирането

На днешния ден можем да си спомним за Джордж Стиглър (George J. Stigler), американският икономист, Нобелов лауреат през 1982 година за неговите неортодоксални изследвания на поведението на пазара и ефектите от превителственото регулиране.

Той е починал на 1 декември 1991 г. в Чикаго, щата Илинойс.

Негов близък приятел е Милтън Фридман (Milton Friedman) - американски икономист, статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар. През 1976 г. той също получава Нобелова награда за икономика "за неговите постижения в областта на анализа на консумацията, монетарната история и теория и за неговата демонстрация на сложността на стабилизационната политика".

Джордж Стиглър е роден на 17 януари 1911 в Сиатъл, щат Вашингтон. Той е единствено дете на семейството, емигрирало в САЩ от Германия.

Джордж Стиглър завършва през 1931 г. с бакалавърска степен Университета във Вашингтон. След това получава магистърска степен по МВА в Северозападния университет (Northwestern University) - частен университет в Еванстън и Чикаго. Основан е през 1851 г. от политика Джон Еванс и няколко други общественици, свързани с Методистката църква, и получава името си от някогашната Северозападна територия. Тогава развива интереса си към икономиката и се решава за академична кариера.

А докторска степен по икономика взема в Чикагския университет (The University of Chicago, често съкратено като „UChicago“) - частен кообразователен изследователски университет в Чикаго. Той е основан от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са проведени през 1892-а.

По-късно Стиглър преподава в Чикагския университет, в който се създават Чикагска школа по икономика, Чикагска школа по социология, Движението право и икономика в правния анализ. Университетът има най-голямото университетско издателство в САЩ.

Върху формирането на възгледите на Стиглър влияние са му оказали няколко учени. Сред тях е Франк Хайнеман Найт (Frank Hyneman Knight; 7 ноември 1885 - 15 април 1972 г.) - един от най-значимите икономисти на ХХ век. Неговата дисертация "Риск, несигурност и печалба" (1921 г.) остава и досега едно от най-интересните четива по икономика. В нея Найт формулира известното разграничение между риск (случайност с известни възможности) и несигурност (случайност с неизвестни възможности). Франк Найт е ръководител на Стиглър при изготвяне на дипломната му работа - нещо, което е направил само за трима-четирима студенти по време на престоя си в Чикаго.  

Якоб Винер (3 май 1892 - 12 септември 1970 г.) е канадски икономист и е смятан за един от теоретично основополагащите Чикагска школа по икономика през 30-те на ХХ век. Якоб Винер е бил сред известните опоненти на Кейнс по време на Голямата депресия, твърдейки че макар идеите на Кейнс за "държавните харчове" да са правилни, то анализът на Кейнс съдържа пропуски в дългосрочен план.

Хенри Калвърт Симонс (Henry Calvert Simons; 9 октомври 1899 - 19 юни 1946 г.) е американски икономист от Чикагския университет. Неговите анти-тръстови и монетаристични модели повлияват на Чикагската школа по икономика. Симонс е известен с неговата дефиниция за икономически приход (Уравнение на Хайг-Симонс).

Стиглър е известен с разработването на икономическата теория на регулирането, според която групите по интереси и други политически участници ще използват регулаторните и принудителните правомощия на правителството, за да формират закони и разпоредби по начин, който им е от полза.

Стигръл също е правил обширни изследвания в историята на икономическата мисъл. Най-важният му принос за икономиката е публикуван в неговата статия "Икономиката на информацията".

От своя страна Стиглър е оказал влияние върху формирането на Жак Дрез, на Томас Соуъл (Thomas Sowell) - американски икономист, философ, политически коментатор, социален критик и автор, автор е на текстове, поддържащи лесе-фер икономиката, както и на Кенет Лион.

През 1982 г. Джордж Стиглър получава Нобелова награда за икономика за неговите творчески изследвания върху индустриалните структури, функционирането на пазарите и причините и ефектите на публичното регулиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във