Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джеръм Пауъл втърдява тона

След като месеци наред убеждаваше обществеността, че пандемичният инфлационен скок се дължи до голяма степен на временни сили, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви пред конгресмените на 30 ноември, че "вероятно е дошъл моментът тази дума (временен) да бъде пенсионирана".  

Пауъл, който през миналата седмица бе избран от президента Джо Байдън да остане начело на американската централна банка за още един четиригодишен мандат, все още смята, че инфлацията ще се укроти през идната година. В изказването си пред сенатския банков комитет обаче той призна, че тя се е оказала по-мощна и издържлива от първоначалните прогнози и съобщи, че Федералният резерв ще разгледа опцията да приключи покупките на активи по-рано от планираното.  

Затягането на паричната политика преди пазарът на труда да се върне към слънчевите предпандемични дни, когато безработицата при чернокожите американци бе рекордно ниска и заетостта растеше, може да предизвика критики, че централните банкери отстъпват от новата парична рамка, приета през миналата година. Тя трябваше да гарантира, че ръстът на работните места има широка основа и включва равнопоставено всичките граждани без оглед на раса или пол. 

За пазарните играчи пък изказването на Пауъл означава, че паричните стратези подготвят почвата за повишение на лихвените проценти по-рано отколкото възнамеряваха преди няколко месеца. Тогава те настояваха да се изчака докато американското стопанство не се върне към пълна заетост.  

Паричните пазари вече оценяват като 50/50 шанса Федералният резерв да качи лихвите още през май 2022-ра и вкарват в цените на паричните инструменти увеличение с около 60 базови пункта до края на идната година.

Тези стойности са по-високи отколкото в утрото на 30 ноември (преди изявата на Пауъл пред сенаторите), но по-ниски отреди седмица, когато светът още не знаеше за поредния вариант на коронавируса "Омикрон", който заоблачава икономическата перспектива.

Пауъл призна, че той и колегите му не са прогнозирали страничните проблеми на недостига на предлагане, когато са оценявали инфлацията. Ценовият индекс на персоналното потребление, който Федералният резерв използва при фиксирането на целевите 2% годишен ръст, се повиши с 5% през октомври спрямо същия месец на 2020-та. 

Пауъл сподели също, че централните банкери са сгрешили и за развоя на събитията на пазара на труда. Те са очаквали американците да се върнат бързо на работа след отварянето на училищата през есента и след като е било прекратено изплащането на помощи при принудителна безработица. Това, поне досега, не се е случило. А резултатът е почти рекорден брой непопълнени работни места и по-големи увеличения на трудовите възнаграждения. Разходите за работна сила в САЩ са нараснали най-бързо в историята през третото тримесечие.

Засега плановете на Федералния резерв са да приключат програмата за покупка на облигации и агентски дълг в средата на 2022-ра.

На редовното съвещание на банковия паричен комитет на 14 и 15 декември обаче те ще решават дали да ускорят този график.

Но за лихвените увеличения ще са необходими повече основания. Още повече, съгласно приетата през миналата година рамка на паричната политика, Федералният резерв каза, че ще допусне инфлация над 2% годишно за по-дълъг период от време, за да компенсира ниските й стойности през минали периоди и ще "гони" пълна заетост.

При изявата си на 30 ноември Пауъл предприе леко отстъпление от тези намерения. Предвид новите реалности, той вече смята, че ще е необходимо повече време на пазара на труда да достигане до върховата си форма преди пандемията и че инфлацията ще трябва да бъде поставена под контрол, за да се постигне това. 

Коментарите на Пауъл стабилизираха и засилиха зелените пари до 1.1320 щ. долара за едно евро в обедната търговия на 1 декември. След нашествието на "Омикрон" те загубиха повече от 1.5 цента от спечеленото през миналата седмица. Мнозинството валутни анализатори обаче не са убедени, че по-твърд Федерален резерв ще осигури дълготрайна сила на американската валута, ако се появят опасения за растежа. Успоредно със зелените пари се повишиха борсовите индекси и доходността на правителствените облигации.

Междувременно финансови експерти и икономисти вещаят седмици на неизвестност за пазарите. 

Те смятат, че съдбата на глобалните финансови пазари зависи до голяма степен от готовността на лабораториите по света да направят съществуващите ваксини достатъчно ефикасни за защита срещу "Омикрон". Засега откритият за първи път в Южна Африка щам буди сериозно безпокойство заради бързината, с която се разпространява и заразява. Което означава, че инвеститорите ще трябва да живеят в неизвестност поне две седмици докато се получат първоначалните данни, които да помогнат да се реши дали ще последва поредната икономическа карантина.

Стратези на "Ситигруп" оценяват периода за изясняване на новата пандемична картина на две до осем седмици. Това вещае сериозни пазарни колебания с възходи и сривове точно преди празниците, когато пазарната ликвидност по традиция пресъхва. Анализатори очакват спад на борсовите индекси, но посочват, че ако той е над 10% това по-скоро ще е възможност за "презареждане" на по-изгодни равнища.     

Първият борсов срив се случи още на 26 ноември (петък) след първите тревожни сигнали за "Омикрон".  

За S&P 500, който загуби 2.27% от пазарната си оценка (106.84 пункта) това беше най-дълбокия спад след Деня на благодарността в САЩ от 1941-а когато президентът Франклин Рузвелт подписа официално закона за определянето на четвъртия четвъртък на ноември за официален национален празник.  

Елитният DJIA падна с 2.53% (905.04 точки) - до 34,899.34 пункта, NASDAQ 100 приключи седмичната си търговия с дневна загуба от 2.23% (353.57 точки), а Russell 2000 потъна с 3.7 процента. 

В Европа Stoxx 600 завърши търговската си сесия на 26 ноември също със загуба от 3.7% - най-сериозният спад от юни 2020-та, а суровият петрол падна под 70 долара за барел в Ню Йорк. 

Най-тежки удари понесоха акциите на авиопревозвачите, а най-щедри печалби реализираха книжата на "Модерна" и на "Пфайзер", чиито котировки се повишиха до рекордно високи равнища. 

Светкавичното преориентиране на инвеститорите към спасителните убежища при кризи повиши с повече от 1 йена японската валута към щатската, а швейцарският франк преодоля ключовото ниво на съпротива от 1.05 за едно евро. 

Впоследствие паниката бе овладяна и в началото на седмицата борсовите индекси наваксаха част от загубеното, а на 30 ноември отново тръгнаха надолу. 

Месечната равносметка не е добра. Широкият S&P 500 приключи ноември с месечен спад от 1% - на цена от 4567 пункта - със 134.46 точки под равнището отпреди срива на 26 ноември. Все пак годишната му доходност остава положителна - на солидните 24.70 процента. С по-висок резултат сред щатските му конкуренти е само високотехнологичният NASDAQ Composite, който приключи ноември с годишна доходност от 27.3% и с по-щадящата месечна загуба от 0.37 процента.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във