Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джерард Дебрю получава Нобел за прилагането на нови аналитични методи в икономическите теории

Джерард Дебрю

На днешния ден през 1921 г. е роден Джерард Дебрю, американски икономист с френски произход, Нобелов лауреат.

Джерард Дебрю (на френски: Gérard Debreu) получава Нобеловата награда за икономика през 1983 г. за прилагането на нови аналитични методи в икономическите теории и за стриктното ремормулиране на теорията за общото равновесие.

Джерард Дебрю е роден на 4 юли 1921 г. в град Кале (Северна Франция). Мести се да живее в САЩ. През юли 1975 г. става пълноправен американски гражданин. Завършва висшето си образование в Париж в Екол нормал (École normale supérieure, ENS), срещано и като Висше еталонно училище, Faculte des sciences de Paris.

През 1948 г. Дебрю се мести в САЩ. Там работи като професор по икономика в редица университети, като по-известните от тях са Калифорнийският университет "Бъркли" и Йерският университет.

Джерард Дебрю умира на 31 декември през 2004 г. във френската столица Париж, на 83-годишна възраст.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), съкратено Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите ѝ се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди.

Лауреатите се избират от Шведската академия на науките, също както и наградите за химия и физика от Наградна комисия, подобна на Нобеловите комисии.

Разпространеното название на наградата е Нобелова награда за икономически науки или, по-точно, Паметна Нобелова награда за икономически науки.

Според Силвия Назар, автор на книгата Красив ум, през февруари 1995 г. се взима решение наградата по икономика да се отнася за обществени науки, което разширява нейното присъждане в области като държавно право, психология и социология. Според нея също така, Комисията по награда за икономика се променя така, че да включва и двама не-икономисти, докато преди това нейният състав е бил от петима икономисти. Все пак членовете на комисията към 2007 г. включват 4 икономиста от 5, и секретар на комисията неикономист.

Хърбърт Саймън, например, е първият неикономист, спечелил наградата през 1978 (той има докторат по политология), но все пак неговото влияние в икономиката е известно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във