Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джеймс Мирлийс има Нобел за разработките си на стимулите при информационната асиметрия

Джеймс Мирлийс

На днешния ден можем да си спомним за шотландския икономист Джеймс Мирлийс, Нобелов лауреат за 1996 година.

Джеймс Алигзандър Мирлийс (James Alexander Mirrlees) е роден на 5 юли 1936 година. Той работил в областта на стимулите при информационната асиметрия.

В икономиката и договорната теория информационната асиметрия се занимава с изследването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, отколкото другата. Това създава липса на баланс на силата при транзакции, което може понякога да доведе до „изкривяване“ на транзакцията. Моделите на информационна асиметрия предполагат, че поне една от страните в транзакция има релевантна информация, докато другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат използвани също така в ситуация, при която поне една от страните може да наложи, приведе в действие или ефективно да си отмъщава (репресира) за нарушения, неспазвания (на някаква договорка) по някои части от договор, докато другата не може.

Мирлийс завършва Единбургския университет (The University of Edinburgh), основан през 1582 г., което го нарежда сред старите университети на територията на Британските острови. Висшето учибище изиграва съществена роля в културното, научно и индустриално развитие на Шотландия и на Обединеното кралство като цяло през XVIII и XIX век. След това учи и в Тринити Колидж (Trinity College) - един от колежите на Кембриджкия университет в Англия, който е по-голям от останалите 30 колежа. Основан е през 1546 г. със сливането на колежите Кингс Хол и Майкълхаус.

Джеймс Мирлийс е преподавал в Кеймбридж (1963-1969 г. ), в Оксфорд (1969-1995 г.) и отново в Кеймбридж (след 1995 г.).

През 1996 г. Джеймс Мирлийс получава, заедно с Уилям Викри, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Отличието е за разработки на тема: сделки и по-специално търгове, за които липсва пълна финансова информация, както и за принос за по-задълбочено разбиране на различни икономически дейности - от застрахователни и кредитни операции до данъчни системи - в условията на конкуренция.

Уилям Викри (William Vickrey, 1914-1996 г.) е американски икономист, роден в Канада. За своите изследвания на стимулите в условия на непълна или несиметрична информация, през 1996 г. той получава, заедно с Джеймс Мирлийс Нобелова награда за икономика. Викри умира три дни след обявяването на наградата и тя му е връчена посмъртно.

Джеймс Мирлийс умира на 29 август 2018 г. в Кембридж - градът, в който е учили и преподавал дълги години. Граф на Кеймбридж е принц Уилям, първороден син е на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър, внук на Елизабет II – кралицата на Обединеното кралство, вторият (след баща си) наследник на трона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във