Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джеймс Мийд печели Нобел за своя принос в теорията за международната търговия

На днешния ден можем да си спомним за Джеймс Едуард Мийд (James Edward Meade) - британският икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1977 г. (заедно с шведския икономист Бертил Олин) за техния оригинален принос в теорията за международната търговия и теорията за движението на международния капитал.

Джеймс Мийд е роден на 23 юни 1907 г. в Суонидж, Южна Англия. Завършва Тринити колидж на Кеймбриджкия университет (The University of Cambridge) - вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес - едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

След това става преподавател по икономика в същия университет. Също така Джеймс Мийд е преподавал и в Лондонското училище по икономика и политически науки, по-известно като Лондонско училище по икономика (London School of Economics and Political Science, LSE) - колеж на Лондонския университет, основано през 1895 година. Намира се в центъра на Лондон, в близост до Олдуич. Училището е член на сдружението Големите-5 на елитните британски университети, групата университети Ръсел, Асоциацията на университетите на Общността на нациите, Асоциацията на европейските университети и други. Училището се самоидентифицира като "водещата световна институция за обучение и изследвания в обществените науки". В него се намира Британската библиотека за политически и икономически науки, която разполага с втората най-богата колекция от книги и материали в тази област във Великобритания след Британската библиотека. Девизът на Училището е взет от стих на Виргилий: "Щастлив е онзи, който е могъл да знае причините на нещата".

Бертил Готхард Олин (на шведски Bertil Gotthard Ohlin) е шведски икономист и политик. Лидер на шведската Народна партия (либерална) в периода между 28 септември 1944 - 1967 г., когато партията е в опозиция. Министър на външните работи от 1944 до 1945 г. (през Втората световна война).
Бертил Олин е роден на 23 април 1899 г. в Клипан, Южна Швеция. През 1923 г. получава магистърска степен по икономика в Харвард, а докторска - година по-късно в Стокхолмския университет. Преподава в Копенхагенския университет 5 години (1925-1930 г.).
Починал на 3 август 1979 г. на 80 г. във Володален, Швеция.
Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), накратко Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка (най-старата централна банка в света) в деня на нейната 300 годишнина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във