Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Джей Пи Моргън" вещае нов 40-процентен ръст на суровините

Суровините имат потенциал да поскъпнат с нови 40% над спечеленото през последните месеца защото инвеститорите могат да налеят още пари в тях като застраховка срещу най-високата инфлация за последните 40 години, прогнозират стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" в анализ за клиентите на банката от 6 април. Те допълват, че засега инвестициите в тези активи са над средните равнища в исторически план, но все още не са надхвърлили приемливите обеми, което означава нова възможност за подем до рекордни котировки.

От началото на годината цените на суровините вървят нагоре заради ограниченото предлагане, задълбочено от руската война в Украйна. Суровият петрол сорт "Брент" е повишил пазарната си оценка с 30% и през март се изкачи до най-високата си котировка от 2008-а. 

Ключови метали за промишлена употреба също поскъпват в резултат на активното търсене в процеса на преход към зелена енергия и поради опасенията, че доставките от Русия - основен производител на някои от тези суровини, могат да отпаднат от пазара заради все по-затягащите се санкции срещу Москва. Цените на лития - ключов компонент на батериите за електрически превозни средства, почти са се удвоили от 1 януари.

Този суровинен подем допринася за по-нататъшно увеличение на и без това силния инфлационен натиск и за по-твърд отговор от Федералния резерв. Което принуждава инвеститорите да преразпределят дяловете на активите в портфейлите си между акции, облигации и суровини. 

"Голдмън Сакс груп" също залага на поскъпване на суровините, най-вече на ролята им като противоинфлационна застраховка. В анализ за клиентите си на 7 април банкерите предупреждават за глобален ценови шок на промишлената мед. 

"Голдмън Сакс" очаква и ръст на петролните котировки заради проблема с предлагането, най-вече от страните, които не са членки на ОПЕК. Всеки производител освен Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства добива по-малко черно злато отколкото през 2020-а, посочват банковите експерти. И допълват, че в условията на военния удар на Русия и редуцираните количества петрол на пазара, положението е най-сериозно от 70-е години на миналия век. 

Рекордните количества от 240 млн. барела суров петрол, деблокирани от стратегическите резерви на държавите потребителки на горивото, също не са решение, въпреки че успях да впечатлят пазара и да свалят котировки на сорт "Брент" до 100 щ. долара за барел, а на американския WTI - под 96 долара за барел, на 8 април.  

По оценка на анализатори, спешната акция, достигаща до допълнителни около 1 млн. барела на ден от началото на май до края на годината, може да ограничи ценовия ръст в краткосрочен план, но не и да замести изцяло загубените количества суровина, ако повече държави забранят вноса от Русия в отговор на войната в Украйна. 

Експерти от бранша коментират, че макар това да е най-мащабното размразяване на петролни запаси от 1980-а, то няма да промени фундаменталните показатели на пазара на суровината и вероятно ще забави още повече по-нататъшното увеличение на добива на ключови производители, както от ОПЕК, така и от САЩ, въпреки котировките от около 100 щ. долара за барел. 

Допълнителна несигурност за търсенето внасят новите случаи на заболели от коронавируса в Китай. Докато решението на ЕС за ембарго на вноса на въглища и на петрол от Русия ще ограничи ценовия спад на суровината в краткосрочен план. И да качи котировките на сорт "Брент" до 120 щ. долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във