Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Джей Пи Моргън" прехвърля още 200 млрд. долара извън Лондон

"Джей Пи Моргън Чейз" продължава да увеличава баланса си във Франкфурт докато адаптира дейността си в Европа след BREXIT.

Американският банков гигант се подготвя да прехвърли във финансовото сърце на Германия до края на 2021-а активи със сходен на миналгодишния размер, става ясно от годишния отчет на германското поделение на институцията. В документа се посочва, че през 2020-а банковите авоари на офиса са били увеличени с около 180 млрд. евро - до общо 244 млрд. евро. 

"Джей Пи Моргън" изпреварва конкурентите си от Уолстрийт по количество прехвърлени фондове от Лондон след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз. Ръководството на американската банкова група подчертава нееднократно, че има амбиции европейското й поделение да завоюва значим пазарен дял в ред пазарни области на Стария континент, включително търговия, инвестиционни и търговски банкови услуги. 

"Планираме да приключим програмата си във връзка с BREXIT до края на 2021-а", посочва в доклада си "Джей Пи Моргън". И допълва, че "съвместно с разширяването на съществуващите бизнес дейности балансът й през тази година ще нарасне със сходен на миналогодишния размер". Това означава, че германското поделение ще приключи 2021-а с активи за грубо 425 млрд. евро.

Бъдещето на Лондон като финансов център е във фокуса на вниманието след като отделянето на Острова от ЕС приключи в началото на годината. Търговията на акции на европейски компании бързо се изтегли от британската столица след увехналите надежди за безпрепятствен достъп до европейските пазари чрез процеса, познат като "еквивалентност".  

Пълният ефект от BREXIT в дългосрочен план все още не е ясен. Главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън - отколешен  критик на излизането на Великобритания от ЕС, предупреди, че може да изтегли от Лондон всичките си банкери, обслужващи клиенти на ЕС.

И други банки трупат активи във финансовия център на Германия. Сред тях са "Голдмън Сакс груп", "Ситигруп", "Ю Би Ес груп" и "Стандард чартърд". Консултантската фирма "Ърнест енд Янг" е пресметнала в свой анализ, че активи за около 900 млрд. брит. паунда (грубо 1.2 трлн. щ. долара) и близо 7500 служители са били прехвърлени от Обединеното кралство в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във