Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Джей Пи Моргън" избра Париж за европейски търговски център

Джейми Даймън (в ляво) и Еманюел Макрон по време на откриването на търговската централа на "Джей Пи Моргън" в Париж на 29 юни 2021-а

Париж става основен търговски център на "Джей Пи Моргън Чейз" в Европейския съюз, заяви главният изпълнителен директор Джейми Даймън по време на откриването на новата централа на американския банков гигант във френската столица на 29 юни. В сградата са оформени шест търговски етажа, като очакванията на банковото ръководство са за среден търговски оборот в размер между 300 и 400 млрд. щ. долара дневно.   

"Цялата европейска търговия на акции, облигации и финансови производни ще се осъществява оттук", коментира за репортери Даймън и допълни, че "това е търговският център" на банката в Европа. Целта на американците е да увеличи персонала в парижкия офис до 800 души до края на 2022-а срещу 260 в началото на 2020-а.  

"Джей Пи Моргън", която в началото се въздържаше да разширява присъствието си Париж заради по-неизгодното за работодателите трудово законодателство, превърна френската столица в ключова част от бизнеса си в континентална Европа след избора на Еманюел Макрон за президент през 2017-а и след отделянето на Острова от ЕС. С решението си Даймън даде повод за триумф на Макрон точно когато страните от общността се борят за парчета от финансовия бизнес на лондонското Сити след BREXIT. 

"Харесвам хипотезата, че обичате Франция", пошегува се френският президент по време на официалното събитие. И добави, че най-силното доказателство за тази любов е фактът, че банката вкарва парите си и хората си в страната му.

Най-големият щатски кредитор обяви още през януари 2020-а, че придобива сградата, обитавана от "БНП Париба". Ръководството на френското поделение на "Джей Пи Моргън" коментира тогава, че реформите на френския кабинет и качеството на парижката инфраструктура показват, че е настъпил точния момент за инвестиции и за прехвърляне на служители, които да направят Париж свой дом.   

Търговските помещения се намират в модерна сграда, свързана със съществуващите банкови офиси в неокласически стил на площад "Вандом", близо до музея "Лувър" и градините на двореца "Тюйлери".  

Заедно с "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс" подписа лизингов договор за нова централа в Париж. "Бенк ъф Америка", която откри нови офиси близо до "Шан-з-Елизе" през 2019-а, прехвърли няколко старши изпълнителни директори във френската столица и увеличи персонала си там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във