Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Джей Пи Моргън Чейз" алармира за 85% шанс за рецесия в САЩ

Стратези на американския банков гигант "Джей Пи Моргън Чейз" посочват в анализ за клиентите, че борсовият индекс S&P 500 показва 85% вероятност американското стопанство да изпадне в рецесия поради опасения от грешка в политиката на Федералния резерв.

Предупреждението на банковите анализатори на финансови деривативи се основава на усредненият 26-процентен спад на широкия американски индекс по време на последните 11 рецесии и идват след като той попадна в низходящ цикъл на търговия заради тревогите от растящата инфлация и потенциални агресивни лихвени увеличения.

Пазарните участници и икономическите агенти се притесняват все повече от очертаващото се забавяне на щатското стопанство и страховете им могат да започнат да се "самопотвърждават", ако ги принудят да променят поведението си като орежат инвестициите или разходите, пишат стратезите.   

Щатските борсови индекси дръпнаха мощно нагоре в средата на седмицата след като Федералният резерв повиши със 75 базови пункта лихвените проценти, точно както очакваха мнозинството анализатори. Еуфорията обаче бързо се изпари след като вниманието на търговците се насочи към рисковете за растежа и признанието на председателя на американската централна банка Джеръм Пауъл, че икономически спад е възможен. 

В Европа търгуваните на борсите фирмени книжа вещаят 80% вероятност от рецесия.

"Бенк ъф Инглънд" повиши за пети пореден път на 16 юни лихвените проценти, а Националната банка на Швейцария изненада с първия от 2007-а лихвен ръст.    

Агресивните лихвени увеличения на Федералния резерв и на "Бенк ъф Инглънд" правят рецесията и в двете държави сигурна, смятат експерти на инвестиционната компания "Либеръм кепитъл". Те обаче посочват и добра новина - че дори да настъпи до края на тази година, тя вероятно ще е регулярен цикличен спад с продължителност от шест месеца, което означава, че инвеститорите трябва да се подготвят за ново възходящо пазарно движение през 2023-а.  

Междувременно, икономическият модел, използван от икономисти на Нюйоркския клон на Федералния резерв, показа, че шансът за постигането на "мек" икономически преход от печатане на пари към финансова дисциплина е едва 10 процента.  

Дефиницията на въпросното циклично забавяне на икономиката без тя да изпадне в рецесия, според модела, е отчетеният в рамките на четири тримесечия растеж на БВП да остане положителен през следващите десет периода от по три месеца. Докато противоположният сценарий, дефиниран като възможността поне през едно тримесечие от следващите десет годишният растеж да падне под минус 1%, както се е случило по време на рецесията от 1990-а, е с вероятност около 80 процента.   

Икономистите, които публикуваха заключенията си на 17 юни, все пак обръщат внимание, че "преогнозата на модела не е официалното предвиждане на Нюйоркския клон на Федералния резерв, а само част от цялостния процес на прогнозиране". 

Пазарите, очевидно, също имат своите опасения, което е видно от резкия борсов срив на 17 юни. 

Тогава S&P 500 приключи борсовата си сесия на най-ниското равнище от декември 2020-а (3.666,77 пункта или спад с 3.25%), високотехнологичният NASDAQ загуби 4.08% от пазарната си оценка, а "елитният" DJIA падна с 2.42 процента. Ден по-късно индексите компенсираха скромни части от загубите, но останаха "на червено" на месечна и годишна база.  

Най-големият хеджингов фонд в света "Бриджуотър асошиейтс" пък се оказа най-едрият "къс продавач" на европейски акции със залози в размер на 5.7 млрд. щ. долара срещу тях в очакване да спечели от потенциален спад на пазарните им оценки.

Късите позиции се изграждат от продажби на взети назаем акции и последващата им реална покупка на по-ниска цена. Те са полезен инструмент на този вид дружества при низходящи пазарни цикли, подложени на натиск от растящи лихвени проценти и спираловидно увеличаваща се инфлация.

Не е ясно дали късите залози на "Бриджуотър асошиейтс" целят единствено печалба от падащите борсови котировки или са част от цялостна фирмена хеджингова стратегия. Основателят на фонда Рей Далио заяви в интервю за италианския вестник "Република" на 16 юни, че купува активи, предлагащи инфлационна защита и страни от дългови инструменти и от държави в риск от вътрешни вълнения или участващи в международни военни конфликти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във