Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джанет Йелън призова ЕС да не блокира руската енергия

Джанет Йелън

Американският финансов министър Джанет Йелън предупреди, че пълно европейско импортно ембарго на Москва ще потисне глобалния растеж, защото "със сигурност ще повиши петролните котировки в световен мащаб" и "ще има разрушително влияние върху Европа и други части на планетата". 

"В средносрочен план Европейският съюз определено трябва да редуцира зависимостта си от руска енергия, но трябва да е много внимателен когато се касае за цялостна забрана, примерно, на вноса на суров петрол", заяви Йелън на пресконференция във Вашингтон на 21 април. Тя добавя, че, противно на всеобщото мнение, пълното ембарго няма да има същия негативен ефект върху финансите на Кремъл, защото Русия печели от по-високите цени. Йелън смята, че западните партньори трябва по-скоро да се опитат да намалят постъпленията от продажбите на петрол и природен газ за Русия. И, "ако намерят начин да постигнат това без да нанасят вреда на света чрез по-високи цени на енергията, това ще е идеален вариант...до който трябва да стигнат заедно".

Членовете на ЕС обмислят да забранят вноса на руско черно злато в условията на трупащи се доказателства за военни престъпления на руските сили срещу цивилни украинци. Ембаргото на газовите доставки е по-трудно в политически и икономически план и би могло да се сложи на масата на по-късен етап. САЩ вече забрани изцяло вноса на руска енергия, както и на нови инвестиции в руския енергиен сектор. Но тази мярка има много по-ниска икономическа цена за страната отколкото би струвала на Европа.

Американците нееднократно са уверявали, че не принуждават европейците да следват подхода им и просто искат да помогнат на Стария континент да се освободи с течение на времето от енергийната си зависимост от Русия, включително като сключва повече сделки за доставка на втечнен природен газ от САЩ. 

Йелън направи коментарите си в кулоарите на пролетните съвещания на МВФ и Световната банка, доминирани от войната в Украйна и икономическото й отражение върху света. Тя, редом с някои от западните й партньори напуснаха срещата на Г-20 на 21 април в знак на протест срещу руското присъствие в групата.

Американският финансов министър бие тревога и за опасността, произтичаща от растящите цени на храните и на торовете, които могат да донесат глад на още хора по света, да качат инфлацията и да навредят на фискалните и задграничните позиции на правителствата. Дамата твърди, че тя и колегите й правят всичко възможно чрез двустранни отношения и чрез международните финансови институции да понижат риска за изхранването. И обещава повече специфични детайли през идните седмици. 

Йелън информира, че Вашигтон ще изпрати допълнителни 500 млн. долара за икономическо подпомагане на Киев извън вече обещаните през миналия месец от президента Джо Байдън 500 млн. долара. Тя обяви, че Белият дом обмисля да финансира част от възстановяването на Украйна със замразените грубо 300 млрд. щ. долара от активите на "Банк России", което обачи изисква правна обосновка и внимателна оценка на последствията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във