Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джакпот за 230 млрд. долара съблазнява инвеститорите в рискови дългове

Над 230 млрд. щ. долара от Международния валутен фонд за развиващите се и нововъзникващи икономики примамват инвеститорите да влагат пари в най-рисковите дългови пазари. Държави като Пакистан, Еквадор и Турция ще получат маса пари, които да им помогнат да компенсират здравните разходи около COVID-19. 

Тези средства са част от пакета допълнителни Специални права на тираж (СПТ) за членовете на Фонда в размер на общо 650 млрд. долара, който трябва да бъде одобрен до няколко дниЗа последен път базираният във Вашингтон кредитор предприе такава извънредна стъпка през 2009-а след световната финансова криза, тръгнала от американския пазар на рискови ипотеки. Тя предизвика продължил цял месец възход на високодоходния дълг на развиващите се стопанства. Експерти на "Фонтобел асет мениджмънт", "Ен Ен инвестмънт партнърс" и "Юнион банкер приве" коментират, че същата история може да се повтори отново. В тази връзка един от старшите мениджъри на "Юнион банкер приве" - Томас Кристиянсен - обобщава, че "развиващите се пазари нямат Федерален резерв, но имат МВФ".

Бордът на управителите на Фонда се подготвя да разпредели резервни активи (СПТ) за 212 млрд. долара на нововъзникващите и развиващите се икономики без Китай. Други 21 млрд. долара ще отидат за страните с ниски доходи, а Китай ще получи 42 млрд. долара. 

Парите ще имат най-голям ефект за уязвимите държави и ще подобрят кредитоспособността на емитентите на високодоходен дълг, посочва Кристиянсен. Международният кредитор ще увеличи валутните резерви на Пакистан с 19%, на Турция - с 15%, на Аржентина - с 12%, на Украйна - с 10%, по информация на "Ситигруп". Най-значителна ще е финансовата инжекция за Зимбабве - 633% от валутните й резерви, следвана от Замбия - 106 процента. Намаляващият кешов ресурс е една от причините песото и турската лира да загубят по около 20% от пазарната си оценка през миналата година. Агенция "Блумбърг" съобщава, че Аржентина може да ползва новите резерви за плащанията си към МВФ, които трябва да направи през септември.

На лов за доходност

Стимулите на централните банки активират търсенето на активи с по-висока възвръщаемост. Държавните дългове с високорискова (junk) оценка на нововъзникващите пазари печелят състезанието с първокласните дългови книжа на развиващите се стопанства през тази година въпреки разпространението на новите варианти на COVID-19 и опасенията от увеличение на кредитните разходи след като САЩ повишат лихвените проценти. Облигациите с инвестиционен рейтинг са се "отплатили" на инвеститорите със загуба от 2.1% през 2021-а срещу 1.7% възвръщаемост на високодоходните книжа, показват индексите на "Джей Пи Моргън Чейз".  

Пакетът на МВФ "ще осигури допълнителна подкрепа на дълга на развиващите се стопанства през второто полугодие на тази година", прогнозира Карлос де Соуса портфейлен мениджър в швейцарската частна банка "Фонтобел".

За да получи зелена светлина, в полза на новия пакет от Специални права на тираж на МВФ трябва да гласуват поне 85% от членовете му. След като бъде одобрен, разпределянето на средствата се очаква да приключи до края на август, съобщава Фондът.

Заплахата "делта"

Със сигурност, нашествието на вариант делта на коронавируса, забавеният растеж на Китай и очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява паричните стимули, ще затруднят втората вълна на подем на високодоходния дълг. 

Икономисти на "Ситигруп" коментират, че биха се учудили от евентуален по-широк кредитен спред в резултат на емитирането на новите СПТ. Те предполагат, че ефектът от пакета ще се размие сред всичките останали събития, които пазарните играчи се опитват да разберат. И перспективата за развиващите се пазари става като цяло по-неблагоприятна.

За експертите на "Ен Ен инвестмънт партнърс" в Хага пък, фактът, че държава като Замбия ще удвои резервите си в резултат на подкрепата на МВФ, предполага, че по-обхванет пазарен подем е неизбежен. Защото достъпът до ликвидност и множеството разнообразни инструменти са изключително положителни за граничните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във