Банкеръ Daily

Пари и пазари

Джак Ма се оттегли от ръководството на Alibaba

Джак Ма, председател на съвета на директорите на Alibaba.

Един от най-богатите и популярни бизнесмени в света, Джак Ма, се оттегли от поста си на председател на съвета на директорите на Alibaba. 55-годишният предприемач напусна управлението на най-голямата компания за електронна търговия в света точно на рождения си ден като част от плана за предаване на ръководството на компанията, обявен преди година.

Китайският милиардер прекара 20 години от живота си в изграждането на една от най-влиятелните интернет компании в света. Джак Ма ще остане член на Alibaba Partnership, а мястото му на изпълнителен председател на съвета на директорите ще бъде поето от Даниел Чан, който досега беше главен изпълнителен директор в компанията. Alibaba Partnership е група от 36 души, които имат правото да номинират по-голямата част от съвета на директорите на компанията. 

Бизнесменът е бивш учител по английски език, който успя да натрупа лично богатство в размер на 41.8 млрд. долара. През 2016 г. Джак Ма официално беше провъзгласен за най-богатия човек в Азия, надминавайки състоянието на президента на Dalian Wanda Group Уанг Джанлин. Макар, че купува първия си компютър, когато е на 33 години, китайският милиардер от дребен предприемач се превръща в един от световните титани в онлайн индустрията. Преди 20 години Alibaba беше създадена като платформа за междуфирмена търговия, свърваща китайските износители с американските търговци на дребно. Постепенно компанията се превърна в мащабна онлайн империя, конкурираща се с гиганти като Amazon и eBay. Откакто Джак Ма поема поста на изпълнителен директор през 2013 г., приходите на компанията нараснаха 12 пъти и през 2018 г. възлизаха на над 56 млрд. долара. Alibaba днес се оценява на 480 милиарда долара.

Джак Ма съобщи, че желае да се отдаде на благотворителност, образование и на внуците си. Пред "Ню Йорк таймс" предприемачът заяви, че пенсионирането му не е край, а е началото на нова ера. Бизнесменът ще остане в борда на директорите на компанията и ще продължи да дава съвети за нейното управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във