Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дивидентните акции излизат напред


Кирил Иванов

инвестиционен консултант


 

Позитивните нагласи  продължиха да властват сред инвеститорите за поредна седмица. Освен това "биковете" бяха взели широко надмощие при почти всички класове активи и "зеленият цвят" определено преобладаваше. Суровините като цяло поскъпваха, водени нагоре от своя дългогодишен лидер, по-известен като "черното злато". Американският суров петрол постави през седмицата нов рекорд за 2019 г., след като отново се изкачи на равнищата над 58 щ. долара за барел, докато същевременно разновидността "Брент" се търгуваше над 68 щ. долара за барел. Основните международни борсови индекси черпеха допълнителна сила от доброто представяне на суровините, като негативните икономически данни продължиха да се неглижират от финансовите пазари заради компенсаторното влияние на допълнителните монетарни стимули, които се очаква да доведат след себе си.

У нас емоциите отново се разгоряха около традиционните промени в основния  борсов измерител SOFIX. От следващата седмица най-старият и представителен български индекс се очаква да се раздели с "Албена", "Монбат" и "Трейс груп холд", а  на тяхно място във формулата за изчисление ще се включат "Градус", "Индустриален холдинг България" и "Доверие Обединен холдинг". Освен върху имиджа на дружествата  участието в престижния борсов индекс влияе и върху тяхната борсова активност, основно поради наличието на т. нар. индексни фондове, които изграждат и поддържат портфейл от акциите на компаниите, включени в SOFIX. Наличието напоследък на по-крупни сделки  както при излизащите от индекса дружества, така и при новите членове  можем до голяма степен да си обясним с ребалансирането на подобни портфейли.

При сравнително новата публична компания, която обаче вече е в шортлистата със "сините чипове", а именно производителят на месо, птици и яйца "Градус", нещата се развиваха по добре познатия ни борсов сценарий "купувай слуха, продавай новината". В очакване на "рокадите" в SOFIX  акциите на старозагорското дружество поскъпнаха до над 1.80 лв. за дял, но след оповестяване на решението  търговията се "спусна" надолу до около 1.77 лв. за акция. Сходно поскъпване в очакване на развоя до над 1.10 лв. и последващо "спъхване" до около лев на дял  наблюдавахме и при книжата на "Индустриален холдинг България".

При излизащите дружества имахме сходна картинка, но с обратен знак при мотото "продавай слуха, купувай новината". Например акциите на к.к. "Албена" бяха предварително разпродадени до 37.40 лв. за брой, но след това възвърнаха позиции и се разменяха на равнищата около и дори над 41 лв. за акция. Книжата на "Трейс груп холд" бяха подложени на силен натиск до равнищата около 2.32 лв. за брой, но впоследствие котировките се покачиха значително до около 2.70 лв. за дял.

Данни за своята дейност през февруари изнесе фармацевтичният концерн "Софарма". Дружеството реализира през втория месец на годината спад на продажбите от 14% на годишна база, който се формира от свиване на продажбите за вътрешния пазар от цели 38% и ръст само от 1% на реализацията за износ. Заради силния януари обаче  дружеството успява да задържи продажбите за периода от началото на годината на равнищата от същия  период на 2018-а. Инвеститорите очевидно не бяха особено вдъхновени от резултата и акциите на "Софарма" загубиха около 3% за седмица до равнището от 3.54 лв. за дял.

През изминалите дни стана ясно, че съветът на директорите на "Стара планина холд" предлага ръст на дивидента, който дружеството ще разпредели с 6.11% на годишна база до 0.242 лв. на акция. "Благи вести" имаше и за акционерите на дъщерните и асоциирани на холдинга компании - "Хидравлични елементи и системи", "Елхим-Искра", "Българска роза - Карлово" и "М+С Хидравлик", където също се предлагат за гласуване от съответното общо събрание на акционерите по-високи дивиденти в сравнение с 2017 година. Акциите на бившия "Централен приватизационен фонд" прибавиха близо 2% към стойността си и се разменяха твърдо над 6 лв. за дял, при неособено висока активност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във