Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дивидентите дават импулс на борсата

"Монбат" расте с покупката на две германски компании за литиево-йонни батерии.

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

След решението на Федералния резерв на САЩ (FЕD) от средата на месеца да повиши основната лихва на САЩ до над 1% и намеците от страна на ЕЦБ за предстоящо затягане на паричната политика в еврозоната пазарите изпаднаха в състояние на засилена нервност. Последваха "пояснения на поясненията" от страна на европейския банков регулатор с цел да се успокоят страстите, което до голяма степен бе постигнато - поне в краткосрочен план.

На "БФБ-София" през юни започна да се оформя видим положителен тренд на индексите. Правилото "продай през май и стой далеч" би лишило акционерите на българските "сини чипове" от значителна доходност, като се има предвид, че най-старият и представителен индекс SOFIX само за месец нарасна с около 7% и вече проби възходящо нивото от 700 пункта. Добри фундаментални новини в подкрепа на покачването на котировките през седмицата въобще не липсваха. "Монбат" например съобщи, че е реализирало през май консолидирани нетни приходи от продажби в размер на малко под 20 млн. лв., което представлява "нескромно" увеличение от близо една четвърт на годишна база. Реализираната брутна печалба на групата е над 3 млн. лв., което представлява повишение с 12.6% спрямо година по-рано. От друга страна, добрите данни не възпират производителя на стартерни батерии сериозно да разширява дейността си, включително и зад граница, чрез закупуването на две германски компании - Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH. Те ще се слеят в новото EAS Batteries GmbH. Целта на "Монбат" е да използва опита, експертните познания и умения на новите придобивки в литиево-йонната област, както и да се фокусира върху разширението на производствения капацитет и на комерсиализиране на новоразработената клетъчна технология. На борсата акциите на дружеството получиха вот на доверие от страна на инвеститорите и увеличиха стойността си с около 4% - до 11.85 лв. за дял.

Сред най-силно поскъпващите "сини чипове" през седмицата се нареди "Еврохолд България". Книжата на финансовия холдинг успяха стабилно да се отделят от ключовото ниво от 1 лв. за дял и през седмицата вече спокойно се разменят около 1.25 лв. за акция, което е около 7% ръст за периода.

След като загуби голяма част от капитализацията си от началото на годината, през изминалата седмица "Неохим" показа "мускули" и се разменяше с 4% нагоре - до равнищата от около 59 лв. за дял. Добри новини поднесе на акционерите си и "Софарма Трейдинг". Фармацевтичният търговец приключи петия месец на годината с ръст при основните си финансови параметри. През май реализираните приходи от продажба на стока се покачват със 7% на годишна база - до 52.5 млн. лева. Същевременно брутната печалба на компанията бележи сериозен ръст от 39% - до 1.5 млн. лева. Тук добрите фундаментални данни бяха очевидно очаквани и калкулирани в цените на акциите, тъй като солидна реакция на борсата липсваше и търговията продължи да се развива около 8.30 лв. за дял.

Донякъде очаквано акционерите на к.к. "Албена" ще останат без дивиденти за 2016 г., както най-вероятно ще се случи и през следващите няколко години. Причина за промяната в курса, според мениджмънта на дружеството, е "нарастване на бъдещите приходи в следващите пет до седем години", като "се инвестира изцяло в нарастване на висококатегорийните обекти на "Албена". Очевидно пазарът прие без излишна драма случващото се и книжата на курорта се разменяха спокойно около 64 лв. за дял.

Дивиденти, точно колкото и миналогодишните, ще получат обаче акционерите на друга компания - "Спиди". Куриерската фирма отново зарадва собствениците си с по 1.13 лв. брутен дивидент на акция, а ги успокои, че "първото тримесечие на годината е най-слабо …, както и че … дейността в Румъния запазва темповете от миналата година и се регистрира ръст на приходите над 30 процента".

След известно "олюляване", книжата на "Доверие обединен холдинг" поеха отново стабилно нагоре, като за седмица прибавиха над 5% към стойността си до нивата непосредствено под 2 лв. за дял. Бившият приватизационен фонд съобщи, че окончателно е придобил троянското дружество "Веко", макар че сериозни детайли по сделката и бъдещите планове на този етап да липсват.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във