Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дивидент и акции като бонус за служителите гласуваха акционерите на "Корадо България"

Предложенията на мениджърите бяха единодушно одобрени от акционерите на "Корадо Бърлгария"

Акционерите на "Корадо-България" АД одобриха проект за дялово участие на служителите (ESOP - Employee share ownership project). Решението бе гласувано от извънредното общо събрание на дружеството, което се проведе в град Стажица."Корадо-България" ще изкупи обратно част от акциите, които е емитирало, и ще ги разпредели сред своите служители като бонус към стандартната им заплата.

Тъй като фирмата от Стражица не притежава собствени акции към момента, няма ограничения за извършване на обратно изкупуване. То ще е в размер под 0.10% от всички книжа на фирмата и е планирано за първата половина на октомври тази година.  
Обратното изкупуване на акции на дружеството е предназначено единствено за реализирането на проект за разпределянето на акции на служителите на предприятието, отговарящи на изискванията. Първо те трябва да са били служители за срок по-дълъг от една година, и второ - да продължават да са на работа и да не е започнал процес по прекратяване на тяхното трудово провоотношение с фирмата. Общият брой квалифицирани участници в проекта е 245 човека. Те пък ще получат общо 12 000 акции. Общата пазарна стойност изкупените и прехвърлени книжа се предвижда да бъде около 70 000 лв. плюс съответните разходи по процедурата. Прехвърлянето на акциите от дружеството на служителите ще стане в рамките на четвъртото тримесечие. То може и да бъде отказано от служителя. Сумата, която всеки ще получи ще се разглежда като еднократно допълнително трудово възнаграждение, върху която ще се направят и съответните начисления.  

Увeличaвaнeтo нa бpoя нa aĸциoнepитe щe пoзвoли нa "Корадо-България" дa влeзe в индeĸca ЅОFІХ нa "Бългapcĸaтa фoндoвa бopca" АД.

Финансовите отчети на фирмата за първото полугодие са одобрени от одиторите (PwC) въпреки че това не се изисква по закон. "Корадо-България" е първата българска компания, която одобри разпределянето на шестмесечни междинни дивиденти за първото полугодие на 2018-а. Сега акционерите гласуваха за изплащане на шестмесечен дивидент и от част от печалбата на дружеството за първата половина на тази година. Общият брутен размер на сумата е 1 316 861.40 лв., което означава по 0.10 лв. за една акция

Основните акционери в компанията са "Корадо Чехия" с дял от 82.56% от капитала, няколко други няколко фирми, които държат 15.41%, а малки инвеститори са собственици на 2.03% от книжата с право на глас. Членът на управителния съвет Силвия Стефанов притежава 327 акции, а членът на Надзорния съвет има 900 броя. Останалите мениджъри нямат акции в дружеството, което управляват.

"Корадо - България" е една от шестте акции, които се търгуват на премиум сегмента на "Българската фондова борса" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във