Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дисни" обвинен в дискриминация

Walt Disney Co. ще се изправи пред съда заради твърдения, че не плаща равнопоставено на жените, съобщи BBC.

Компанията е обвинена, че корпоративните политики за формирането на заплатите на новите служители имат дискриминационен ефект върху жените. В съдебния иск, предявен от името на две жени, се твърди, че дружеството няма вътрешен механизъм, който да гарантира, че жените не получават по-ниско заплащане от мъжете за една и съща длъжност. Disney отрече твърденията, и ги определи като "недостойни".

Според жалбата, финансовият анализатор ЛаРонда Расмусен изразява загриженост относно стойността на своята заплата след като е разбрала, че шестима мъже, работещи на една и съща длъжност като нейната, получават по-високи заплати. Твърди се, че разликите в заплащането варират от 16 000 долара на година до 40 000 долара. Двете жени претендират, че "ръководството на Disney има склонност да оценява работещите мъже по-високо от служителите си от женски пол".

Миналата година творческият директор на Pixar и на Walt Disney Animation Studios Джон Ласитър бе принуден да напусне компанията поради обвинения в сексуално насилие, направени от бивши служители. Ласитър впоследствие поднесе извиненията си на всички служителки, които са станали обект на непочтително отношение от негова страна. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във