Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДИСЦИПЛИНАТА В ЯПОНИЯ СЕ ПРОПУКВА

За първи път в историята на Япония Бенк ъф Джъпен ще се ръководи от временен председател. Това е 58-годишният Масааки Ширакава, който през миналата седмица бе одобрен за заместник-управител на централната банка. Той ще попълни овакантения пост на досегашният банков лидер Тошихико Фукуи, чийто мандат изтече на 19 март.
До безпрецедентната ситуация се стигна, след като правителство и опозиция не се разбраха кой да ръководи централната банка на страната. И Горната камара на парламента, в която надмощие има опозиционната Демократическа партия на Япония, гласува на 19 март против предложения от Фукуи Коджи Танами. След като миналата седмица отхвърли и 64-годишния Тоширо Муто. И в двата случая мотивът бе, че номинираните кандидати са бивши висши служители от Министерството на финансите, което може да доведе до конфликт на интереси и да застраши независимостта на Бенк ъф Джъпен. Според управляващите обаче единствено инатът на демократите на всяка цена да гласуват против опонентите си е причина за кризисната ситуация.
Ширакава е бивш изпълнителен директор на Бенк ъф Джъпен. Защитил е магистратура по икономика в университета в Чикаго и от 1994-а до 1995-а е работил в клона на Федералния резерв в Ню Йорк. По оценка на икономисти и експерти от бранша Ширакава има достатъчно опит да защити банката от разпространението на кредитната криза и пресушената ликвидност. Той е способен да представя Япония и на международни срещи и да контактува с централните банкери от други държави.
По време на изказването си пред парламента на 11 март Ширакава заяви, че Бенк ъф Джъпен трябва да държи сметка за средносрочните и дългосрочните рискове пред икономиката. Лихвените проценти не трябва да се задържат ниски продължително време и да се отклоняват от температурата на стопанството, защото могат да навредят на стабилното развитие на икономиката и финансите. Ширакава добави, че перспективите пред японското стопанство са пълни с неизвестни, защото забавящият се икономически растеж на САЩ и растящите цени подяждат печалбите на фирмите и доходите на домакинствата. Той обеща централната банка внимателно да проучи всички данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във