Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дилърите закриват къси позиции в евро

Фондът за възстановяване на Европейския съюз от пандемията от COVID-19 в размер на 750 млрд. евро вдъхна нов живот на единната европейска валута, която успя да се изкатери над 1.10 щ. долара. Тя обаче трябва да удържи и да продължи да подобрява това постижение. Това пък е тясно свързано с по-нататъшната съдба на въпросния фонд, обсъден от ЕК на 27 май като допълнение към бюджета на общността от 1 трилион евро и средствата от Стабилизационния механизъм на еврозоната на стойност 540 млрд. евро. И чиято поява зависи от "пестеливата четворка" - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия - която се противопоставя на предложението на Франция и Германия 500 млрд. евро от средствата да се разпределят под формата на безвъзмездна помощ. Просто защото най-голямото парче от баницата ще отиде при най-тежко засегнатите от кризата държави, които са и най-разточителни и най-недисциплинирани във финансово отношение. Докато австрийците, датчаните, шведите и холандците ще са в отбора на платците.  

Валутният стратег на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт" Гаетан Перо посочва, че пътят за възстановяване на еврото ще е трънлив, поне докато пазарите не оценят до какъв обхват планът на ЕК ще е приемлив за всички страни членки на ЕС. Перо очаква единната европейска валута да се търгува над 1.10 щ. долара, ако започналото възстановяване на стопанството на еврозоната се стабилизира и ускори. 

Валутният стратег на "Сосиете женерал" Кит Жуке посочва, че предложението на ЕК все още не е одобрено. И засега е просто фактор, който ще започне да ликвидира късите позиции в евро спрямо японската йена и щатския долар. 

Песимистичните нагласи към единната европейска валута са най-силни от 2018-а насам, показа индексът на "Ситигруп" FX Pain - индикатор за активните позиции на търговците. Това, според някои анализатори, е сигнал, че назрява момента за сериозен скок на еврото.   

За Крис Търнър - шеф на поделението за световни пазари на "Ай Ен Джи - "все още е прекалено рано да се твърди, че подемът на еврото е начало на радикална преоценка на европейския риск". И поскъпването на валутата няма да върви по  права линия.

Предложенията за Фонда за възстановяване съдържат някои ключови елементи, които теоретично  трябва да помогнат на най-слабите европейски стопанства: ЕК ще емитира дълг, две трети от парите ще се разпределят безвъзмездно, погасяването на задълженията ще става чрез бюджета на ЕС. 

Ако се случи чудо и лидерите на 27-те страни членки на ЕС одобрят Фонда за възстановяване в оригиналния му вид,  ЕК ще трябва да вземе назаем от пазарите 750 млрд. евро - това е почти 15 пъти увеличение на сегашния му облигационен дълг, което ще го превърне във водещ регионален наднационален длъжник. Според някои експерти  това  може да се окаже първата стъпка към създаването на сигурен актив - спасително убежище на еврозоната с регионално значение. Липсата на подобен истински базов актив омаловажава ролята на еврото като резервна валута и подчертава икономическото неравенство между членовете на общността по време на кризи.   

Дългът на фонда, естествено, не би могъл да конкурира сегашния референтен инструмент с фиксиран доход - германските дългови книжа на пазара, оценяван на 1 трлн. евро, но би могъл да формира база за емисионна програма.

И Германия, и  eврозоната имат най-високата кредитна оценка "ААА". Което означава, че рисковата премия за облигациите на фонда ще е много ниска. А това би могло да помогне за създаването на по-голям спасителен актив, отколкото са германските държавни десетгодишни облигации за еврозоната, твърди Лудовик Субран - главен икономист на "Алианц" в Мюнхен.     

Замисълът на Фонда за възстановяване предполага, че държави като Италия (които ще получат значителна безвъзмездна помощ), вероятно ще емитират по-малко от националните си правителствени облигации, които носят по-висок риск и имат по-високи кредитни разходи. Те биха могли да се заменят с по-евтините европейски книжа - подходящ емисионен механизъм за бъдещи кризи. 

Засега догадките са повече от фактите, което се отрази и на търговията на еврото на 28 май, която не успя да се  премести решително над котировка от 1.10 щ. долара. В края на бизнес-седмицата на 29 май обаче единната европейска валута набра сила и приключи търговската си сесия над 1.11 долара за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във