Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДИЛЕМАТА НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ

Щатският долар атакува основните си противници през седмицата, но не успя да обърне съотношенията на движение, защото валутните търговци прецениха, че по-нататъшни увеличения на лихвените проценти ще потиснат растежа на САЩ. Индексът на производствените цени през май се е повишил с 0.2%, а базовата му съставка (без енергийните продукти) - с 0.3% спрямо април и с 1.5% на годишна база. Потребителските цени в страната през миналия месец пък са скочили с 0.4%, съобщи на 14 юни Министерството на труда във Вашингтон. Основната им съставка (без разходите за храна и за гориво) е нараснала по-силно от очакванията (с 0.3%) за трети пореден месец. В периода януари-май индексът на потребителските цени в САЩ се е увеличил с 5.2% годишно срещу 3.6% през същите месеци на миналата година. Този показател е най-широката мярка на щатската администрация за разходите за стоки и услуги. Значителният ръст на индекса на потребителските цени през май почти със сигурност ще принуди паричния комитет на Федералния резерв да увеличи отново основната лихва на страната (до 5.25%) в края на юни. (Около 20% от индекса покриват цените, плащани от потребителите за храна, а почти 60% - за услуги: от медицински прегледи до билети за кино и пътувания със самолет.)
Междувременно продажбите на дребно през миналия месец са се увеличили със символичния 0.1% заради слабото търсене на автомобили. Икономисти очакваха 0.5% ръст на показателя. Без сделките за бензин (които са с особено високи колебания) майските продажби дори са намалели с 0.1 процента. А индустриалният продукт през май неочаквано е спаднал с 0.1% след 0.8% ръст през април. Понижила се е и използваемостта на производствените мощности - от 81.9 на 81.7%, а анализаторите очакваха 82 процента.
Тази комбинация от данни показва, че очевидно голямата дилема пред Федералния резерв ще е растящата инфлация на фона на охлаждането на икономическия растеж на страната. И като се има предвид, че първостепенната грижа на щатската централна банка е борбата с инфлационния натиск, стопанският ръст неминуемо ще продължи да се забавя. Към тези неволи се прибави и спадът на чистите инвестиции на задгранични инвеститори в щатски ценни книжа. Стойността им е намаляла през април до 46.7 млрд. щ. долара и е най-ниска от март 2005-а насам. Тя също е била недостатъчна да балансира априлския търговски дефицит на САЩ в размер на 63.4 млрд. щ. долара.
В Германия доверието на институционалните инвеститори и анализатори се е понижило. Индексът ZEW, който следи нагласите им, е намалял от 50 пункта през май на 37.8 през юни - пети пореден месец на спад. Инвеститорите се тревожат, че растящата цена на кредитите в САЩ, Европа и Азия ще забави световния икономически растеж. Притесненията за инфлацията и за увеличаващите се лихви натиснаха надолу цените на акциите през миналия месец, в резултат на което се изпариха 1.85 трлн. щ. долара от пазарната им оценка в световен мащаб.
Продажбите на дребно във Великобритания през май се увеличиха за четвърти пореден месец заради по-големите разходи на потребителите за дрехи, за храна и за телевизори с плоски екрани заради Световното първенство по футбол. Бенк ъф Инглънд прогнозира, че икономическият растеж ще се ускори през тази година благодарение на сравнително приемливите лихви, които стимулират индивидуалното потребление.
Управителят на Бенк ъф Джъпен Тошихико Фукуи се извини за връзките си с арестувания през миналата седмица фондов мениджър Йошиаки Мураками, обвинен, че е използвал поверителна вътрешна информация при търговски сделки. На 13 юни Фукуи призна пред парламента в Токио, че през 1999 г., когато е бил директор на икономическите проучвания в института Фуджицу рисърч, е инвестирал 10 млн. йени (87 хил. щ. долара) във фонда на арестанта, а преди няколко месеца е подал заявка за продажба на акциите. Под натиска на опозицията, която дори поиска оставката му, банковият шеф обеща, че няма да задържи печалбата от инвестицията си във фонда. Той спаси кожата благодарение на силната подкрепа на премиера Джуничиро Койдзуми.
Паричният комитет на японската централна банка проведе двудневно съвещание на 14 и на 15 юни и реши да остави без промяна (близка до нула) основната лихва, която помага за икономическото възстановяване на страната. Деветима от общо 15 анкетирани от Блумбърг икономисти очакват Бенк ъф Джъпен да качи основната лихва през юли.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 317 млн. евро (620 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 5% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във