Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дигиталното евро придобива очертания

Конфиденциалността е основното изискване на европейците към цифровото евро, сочи проучване на Европейската централна банка.

То е резултат от продължили повече от три месеца публични консултации за евентуалното въвеждане на дигитална европейска валута. ЕЦБ стартира процеса през октомври 2020-а и е получила 8200 отговора на свързаните с темата въпроси от жители на еврозоната и от професионалисти от банки, фирми за разплащания, търговци и технологични компании. 

Резултатите:

- 43% от отговорилите на въпросите на ЕЦБ са споделили, че конфиденциалността трябва да е най-важната характеристика на цифровата валута, като под 10% са подкрепили пълна анонимност; 

- 18% са извели като основен фактор сигурността;

- за 11% е най-важна възможността за използване на дигиталното евро на територията на еврозоната;

- 9% са поискали да няма допълнителни разходи при използването на виртуалната валута;

- за 8% най-важно е да се гарантира офлайн използването на цифровите пари; 

- над две трети от участниците в консултациите смятат, че "лицензирани посредници трябва да участват в предлагането на услуги в дигитално евро" и че те ще са "в най-добри позиции да осигуряват иновативни и ефективни услуги, интегрирайки ги в съществуващата банкова и разплащателна системи";

- близо една четвърт от отговорилите на върпосите на ЕЦБ споделят виждането, че виртуалното евро трябва да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини. Те искат също цифровите пари да могат да се използват и извън еврозоната, но с ограничения.  

По време на проведените консултации бе поискано мнение и за техническото приложение на дигиталното евро. По тази тема една четвърт от физическите лица са казали, че "решенията за крайните потребители със смарт-карти или със защитени елементи в смартфоните си трябва да са предпочитани за подобни на кеш транзакции". Почти половината са поискали да се управлява количеството цифрово евро в обращение. Подобно е и мнението на професионалистите. 

"Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че дигиталното евро ще отговори на очакванията на гражданите, споделени в публичните консултации", обеща Фабио Панета - член на изпълнителния борд на ЕЦБ.

Централните банкери трябва да вземат решение дали да стартират проект за виртуална валута до средата на 2021-а. Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - пък обяви в интервю за агенция "Блумбърг" през март, че цифровото евро ще е факт в рамките на четири години, ако паричните експерти дадат зелена светлина на програмата.

Почти всяка централна банка в света работи по създаването на дигитален вариант на националната парична единица, предполагащ различен модел или система. Разгорещилият се през последните шест месеца дебат за дизайна варира в широки граници - от цифрови монети до директни сметки в централната банка или нещо по средата. 

Участниците в публичните консултации на ЕЦБ стесниха в известна степен дискутираните опции с изразените предпочитания към конфиденциалност, но не и анонимност, както и към включване на съществуващата банкова система в процеса. Нещо повече, хората поискаха дигиталните пари да съществуват успоредно, а не вместо физическия кеш. Просто защото мнозина се страхуват, че ако цифровата валута е под формата на отворена депозитна сметка директно в централната банка, депозитите ще избягат от търговските кредитори, особено в периоди на криза, и ще бъде саботирана системата на дребни банкови услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във