Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дигиталните валути детронираха златото като най-доходен актив на 2020-а

Манията по криптовалутите, известна още като децентрализирано финансиране, помогна за превръщането им в най-доходния актив от началото на годината. Индексът на "Блумбърг" за цифровите пари (Bloomberg Galaxy Crypto Index) е поскъпнал с около 65% от началото на 2020-а, надхвърляйки трикратно 20-процентния ръст на златото. Основният двигател за този резултат е монетата Ethereum, която има над една трета тегло в индекса, отчитащ ценовото движение на дигиталните валути.  

Растящото приложение на децентрализираното финансиране стои зад скока на Ethereum, която "успява да удържи лидерската позиция на платформата си" в сектора, коментира Майк Макглоун - стратег на проучванията на "Блумбърг". То се основава на цифровите регистри blockchain, които позволяват на потребителите да ползват ред услуги, включително да теглят и отдават заеми и да печелят лихви от сметки, подобни на спестовните, без участието на традиционни посредници каквито са банките. Растящата им популярност е част от по-широката тенденция на използването на blockchain, като много от приложенията се осъществяват чрез платформата на Ethereum. 

Гаранционните равнища на децентрализираното финансиране са достигнали 9 млрд. щ. долара срещу едва 700 млн. долара в началото на 2020-а, по данни на Fasset - оператор на базиран на blockchain пазар за инфраструктурни инвестиции. Освен че елиминарт посредниците, привържениците на виртуалните валути като Bitcoin посочват, че те, подобно на златото, съхраняват стойността на инвестициите на фона на опасенията, че огромните дози икономически стимули за справяне с пандемията ще доведат до инфлационен взрив и ще отслабят американския долар. 

По оценка на Марк Флуъри - главен изпълнителен директор на фирмата за финансови технологии и за управление на криптоактиви Two Prime - пазарите на криптовалути са били успешни по време на кризата от COVID-19 отчасти защото Bitcoin се е превърнал в "убежище", подобно на златото, когато рисковете са започнали да се множат.

Скептиците обаче остават твърди в несъгласието си с предимствата на виртуалните пари и посочват, че пазарите на криптовалути са подвластни на мощни обрати и са жертва на ниска ликвидност. Да не говорим за претенциите на регулаторите да контролират децентрализираното финансиране, което предполага, че то не е чак толкова автономно.

Като цяло обаче, интересът на инвеститорите в цифровите валути расте успоредно с разширяването на пазарите за финансови производни на Bitcoin и Ethereum. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във