Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дигитални монети за футболни фенове и за търговия на метали

Руснаците скоро ще могат да използват дигитални монети за покупка на метали, за резервиране на самолетни билети и за трансфер на карти за ски чрез платформата Atomyze, в която е инвестирал директно руският милиардер Владимир Потанин. Тя бе одобрена от "Банк России" след четири месеца тестове. Целта е да се ускорят транзакциите и да се намали хартиената обработка и взаимодействието между клиенти и компании.

Платформата Atomyze ще бъде достъпна и в САЩ и в Швейцария, но използването й ще е ограничено до фирми и физически лица няма да могат да работят чрез нея. Очаква се тя да заработи до края на годината след като влезе в сила руския закон за цифровите финансови активи и след по-нататъшните одобрения зад граница.

За Потанин платформата ще е от най-голямо значение за металите. Той обяви още през миналата година, че крипто парите ще могат да се използват за една пета от продажбите на "Норилск никел" - най-големият производител на паладий и на пречистен никел в света. Първоначално компанията на милиардера ще тества монети, гарантирани с паладий, кобалт и мед и впоследствие ще разшири употребата до други метали, обяви официално Atomyze на 25 февруари. Сред компаниите, които ще изпробват платформата, са "Трафигура груп", "Траксис" и "Умикор". 

Електронните и дигиталните валути се използват все по-широко в различни области като наемане на коли или вот на феновете по някои решения на футболните им клубове.

В този смисъл е любопитно решението на "Барселона" да емитира жетони за привържениците си. Появата им на бял свят се очаква през второто тримесечие на тази година и те ще дават право на притежателите си да гласуват по ред решения за тима като например каква музика да звучи на стадиона когато играят футболистите.

За да получат жетоните си феновете ще трябва да свалят приложението Socios.com, да купят неговите монети (познати като Chiliz) и след това да ги използват за придобиване на Barca Fan Tokens на отбора. На привържениците на тима ще бъдат предложени 40 млн. монети Barca по 2 евро всяка, като по-голяма част от получените средства ще отидат за отбора. Монетите Chiliz се търгуват на няколко криптоборси и могат да се държат в цифрови портфейли.

Футболен клуб "Барселона" е деветият първокласен отбор, който подписва споразумение със Socios.com за Chiliz. Сред другите са "Пари Сен-Жермен" и "Ювентус". От дебюта на жетоните през декември 2019-а близо 110 хил. потребители са купили цифрови монети средно за по 20 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във