Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дясната ръка на Уорън Бъфет нарече биткойна "пагубна отрова"

Чарли Мънгър (снимка: CNBC)

Заместник-председателят на американско холдингово дружество Berkshire Hathaway Чарли Мънгър обяви, че моментната мания по биткойна е "тотално глупава". Дългогодишна дясна ръка на милиардера Уорън Бъфет също така нарече водещата криптовалута "пагубна отрова".

93-годишният инвеститор смята, че технологията зад дигиталните валути е интересна. Но според Мънгър американското правителство е трябвало да реагира на инвестиционната лудост през последната година. 

"Нашето правителство избра най-слабия подход и той е погрешен. Трябваше да намеси по-категорично. Това е правилният отговор", посочи Чарли Мънгър, давайки пример с китайските власти. 

Той коментира и някои от инициативите, по които работи Berkshire Hathaway. Например идеята на холдинговото дружество да влезе в бизнеса със здравни застраховки. 

Berkshire Hathaway, компанията Аmazon на Джеф Безос и банката JP Morgan Chase наскоро обявиха плановете си да основат общо застрахователно дружество, което да осигурява на собствените им работници и техните семейства "по-добри опции" в здравеопазването.

В тази връзка Мънгър каза, че стартът на инициативата ще отнеме известно време. "Сегашната здравна система е не само неприемлива, но и зла", каза инвеститорът, като се позова на постоянно покачващите се разходи за здраве в САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във