Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Диагнозата е по-тежка и е нелечима с пари

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изминалата седмица показа достатъчно ясно на всички, че настроенията на инвеститорите могат да се обърнат на 180 градуса само за броени дни. Както до един момент положението, касаещо разпространението на т.н. коронавирус според официалните здравни източници  беше "под контрол и добре овладяно", изведнъж вирусът започна да се разпространява из Европа, Близкият изток и Югоизточна Азия, като огън сред добре изсъхнаха слама. Нови държави и нови случаи на коронавирус изкачаха не с дни, а с часове, а заразата не подмина дори отдалечени от Китай дестинации като САЩ, Канада и Бразилия.

Централните банкери продължиха да пробутват всемогъщото си "монетарно лекарство" под формата на обещания за по-ниски лихви и повече "количествени облекчения", но изглежда диагнозата този път беше по-тежка и нелечима с пари.  Инвеститорите сякаш бяха дотолкова изненадани от развитието на събитията, че се започнаха неспирни и повсеместни разпродажби на по-рискови активи - акции, криптовалути и петрол, а покупките бяха насочени към т.н. финансови убежища по време на криза - държавни ценни книжа (ДЦК) и злато. Индексите на основните международни капиталови пазари отстъпваха с по няколко процента на ден, а пораженията бяха широкообхватни, като едни най-засегнатите сектори бяха тези свързани с транспорта, туризма, финансите, автомобилостроенето и петролните компании.  Спекулации за разработка на нова ваксина, която би трябвало да действа срещу коронавируса, дадоха положителен тласък на акциите на част от фармацевтичните компании. И през изминалата седмица продължиха предупрежденията от редица основни борсови компании за очаквани отрицателни икономически последици върху бизнеса им от разрастващата се пандемия - както натиск върху търсенето на техните продукти и услуги, така и липси и забавяния при  доставки на материали и детайли по веригата.

На "БФБ-София" ситуацията изглеждаше на общият "червен фон" относително стабилна, но въпреки това с продължаващ негативен уклон. След като в края на предходната  седмица Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да потвърди проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), а от банката увериха, че "продължават да изпълнява своя план за увеличение на капитала", ситуацията с книжата на трезора рязко се влоши. Акциите на ПИБ за седмица загубиха почти 10% от стойността си и на моменти се разменяха на нивата около 2.70 лв. за дял. С около 5% до 1.34 лв. за дял  "отслабнаха" и книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ).

Не особено добри данни за януари изнесе "М+С Хидравлик". Казанлъшкият производител на хидравлични елементи съобщи за 10% спад на продажбите на годишна база до 9.24 млн. лв., като същевременно брутната му печалба намалява с цели 16% в сравнение с първият месец на миналата година до 1.56 млн. лв. На борсата книжата на дружеството загубиха около 5% от стойността си до 6.10 лв. за дял. От друга страна, положителни бяха настроенията на инвеститорите към акциите на "Софарма". Фармацевтичната компания отбеляза ръст в капитализацията си от над 1% до нивата от около 3.38 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във