Банкеръ Daily

Пари и пазари

Deutsche Börse плаща глоба по обвинения за търговия с вътрешна информация

Началото на борсата е поставено през 1585 г. с приемането на единен обменен курс във Франкфурт на Майн, който по онова време вече е голям европейски търговски център.

Глоба от 10.5 млн. евро грози Deutsche Börse AG, ако се докажат обвинения за търговия с вътрешна информация, извършена от изпълнителния директор на компанията Карстен Кенгетер, съобщават от Reuters.

Прокуратурата във Франкфурт разследва изпълнителния директор на Deutsche Börse, която управлява Франкфуртската фондова борса, след като закупи акции на компанията си преди преговорите за сливането между Deutsche Börse и Фондовата борса в Лондон (London Stock Exchange, LSE) да бъдат обявени публично. След новината за сделката последва ръст в цената на акциите на акционерното дружество, което пък донесе големи печалби за Кенгетер.

Всъщност на Deutsche Börse са наложени две наказателни плащания. Едното е към самото акционерно дружество по обвинение, че компанията не е обявила публично преговорите за сливане с LSE още със самото им започване. А забавянето е позволило на Кенгетер да закупи акциите на по-ниска цена. Второто обвинение е към самия Кенгетър именно за търговия с вътрешна информация.
От Deutsche Börse обаче обясниха, че Кенгетер е закупил акциите два месеца преди започването на преговорите, и то с разрешение да купува акции в определен срок между 1 декември и 21 декември 2015 г. като част от компенсационна програма. Въпреки това разследването срещу директорът има редица детайли, които ще решат бъдещето му в компанията.

Франкфуртската фондова борса (Frankfurter Wertpapierbörse, съкр. FWB) е най-голямата германска компания, която е и сред най-големите фондови борси в света. Оператор на борсата е акционерното дружество Deutsche BörseAG, чийто централен офис се намира във Франкфурт на Майн.

Началото на борсата е поставено през 1585 г. с приемането на единен обменен курс във Франкфурт на Майн, който по онова време вече е голям европейски търговски център. Тя заема лидерска позиция в Германия през  1949 година. Предадена е под контрола на Deutsche Börse Group през 1993 година. Основният индекс на Франкфуртската фондова борса - DAX (на немски: Deutscher Aktienindex), измерва представянето на акциите от 30 най-големи германски компании, представлява барометър за състоянието на немската икономика.

С изплащането на глобата се цели да се изчисти името на Deutsche Börse. От компанията обявиха, че ще изчакат окончателните резултати от разследванията на Германската комисия за финансов надзор и правителството на областта Хесен срещу изпълнителния директор Карстен Кенгетер, преди да вземат решение дали да удължат или прекратят договора му.
Неуспешният опит за сливане на Deutsche Börse с LSE, макар и блокиран от Европейския съюз през март тази година, създаде допълнително напрежение между ръководството на немското дружество и акционерите му и все още не е ясно дали договора на Кенгетер ще бъде продължен. Тогава от Брюксел изтъкаха като аргумент за решението си "много сериозни" опасения за влиянието на сделката върху конкуренцията.

Още през юли от Deutsche Börse заявиха, че прокуратурата във Франкфурт е предложила да оттегли обвиненията за търговия с вътрешна информация, ако компанията заплати глоба в размер на 10.5 млн. евро. От борсовия оператор са се съгласили да заплатят сумата, от заедно с това от Deutsche Börse остават на позицията, че обвиненията срещу Кенгетер са неоснователни. Все пак от дружеството отбелязват, че изплащането на глобите "е възможно най-бързия начин компанията да се фокусира върху управлението на бизнеса си и да остави зад себе си трудностите, създадени от разследването".
Deutsche Börse AG (Deutsche Börse Group), изписвана и като Deutsche Boerse, е германска компания, пазарен организатор за търгуването на акции и ценни книжа на една най-големите борси в Европа. Централният й офис се намира във Франкфурт на Майн. Компанията управлява Франкфуртската фондова борса, притежава и компания Clearstream.

Предисторията

През февруари 2016 г. е обявено, че е постигнато споразумение за сливането на Deutsche Börse с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange, LSE). Двете компании обявяват тогава, че това ще е "сливане между равни". След сливането акционерите от LSE ще притежават 45.6% от акциите на новата компания, а останалите 54.4% ще са собственост на Deutsche Börse. В резултат на сливането двете компании очакват икономии на разходи от 450 милиона евро годишно, което представлява около 20% от текущите общи разходи на двете компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във