Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Десет от най-добрите работодатели са у нас

Убийствен нюх, предприемчивост и воля за успех съпътстват успеха на веригата "Хилтън".

Кой казва, че България не била интересна за инвеститорите. Има различни примери - някои идват, други си отиват, всеки със  своите си намерения. Публикация в едно престижно бизнес списание - американското Fortune, от края на януари показва, че всъщност нямаме основание да се притесняваме от интереса на големите световни компании към нашата страна.

Според последното издание на класацията  на списанието  за най-добрите международни компании, за които си заслужава да работиш през 2018 г. (100 Best Companies to Work For), десет от попадналите в топ 100 имат бизнес в България. Някои от тях са вече тук, а на други  им  предстои да дойдат. Фирмите са сравнени според различни показатели, включително и иновации, насочени към персонала програми, доверие от страна на служителите, уважение към тях от страна на ръководителите им и други.

Най-високо в класацията е

Hyatt (9-то място)

Строителството на хотели в София привлича още международни брандове в столицата ни. Още през юни 2016 г. от международната верига Hyatt съобщиха, че са постигнали споразумение за строеж на свой хотел в България. В следващите две години се очаква в столицата да отвори врати престижният Hyatt Regency Sofia (185 стаи). Той ще бъде на мястото на стария хотел "Сердика", срещу паметника на Васил Левски в София. Американската корпорация Hyatt Hotels, с 686 хотела в 56 държави, влиза в България с премиум концепция. Собственик и инвеститор е "Тера Тур Сервиз" - компания, свързана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Договорът с Hyatt е за 30 години. Хотелската верига имала планове за разширение и по Черноморието, но първо искат да пробват пазара в София

В групата на

Deloitte (11-то място)

влизат мрежа от компании, специализирани в предоставянето на услуги в сферата на одита, на финансите, по управление на риска и други на български и чуждестранни компании и институции. Офисът на "Делойт" отвори за първи път в София през 1992 година. В България компанията работи чрез няколко дъщерни дружества - "Делойт България", "Делойт Одит" и "Делойт Такс", като за тях работят повече от 250 специалисти.

Българският филиал на софтуерната компания

SAP СЕ (на 28-мо място)

присъства на българския пазар от 1999 г., когато регистрира дъщерната си фирма "SAP България". Година по-късно отваря и развоен център - SAP Labs Bulgaria. На българския пазар SAP България предлага цялото си портфолио от продукти в пет иновационни направления: Applications, Analytics, Mobility, Database&Technology и Cloud, както и силен фокус върху създаването на солидна екосистема от партньори чрез програмата SAP PartnerEdge. За дружеството работят над 700 специалисти, коментира изпълнителният директор на SAP за страната Румяна Тренчева. SAP Labs България има съществен принос в революционната за целия бизнес In-Memory технология SAP HANA, както и ключова роля в дефинирането и разработването на облачната платформа на SAP - SAP HANA Cloud Platform.

KPMG (29-то място)

извършва консултантски услуги във финансовия сектор, като работи в над 154 държави по света. У нас тя влезе през 1992 г., като основава дъщерните си фирми "КПМГ България" ЕООД и "КПМГ Одит" ООД. Компанията има офиси в София, Варна и Бургас, в които работят над 300 служители.

"КПМГ България" ООД е специализирано одиторско предприятие, което извършва независим финансов одит и предоставя данъчни и консултантски услуги. "КПМГ България" ООД е дружество, асоциирано с швейцарската "КПМГ Интернешънъл Кооператив". Компанията майка е глобална мрежа от фирми за одиторски, данъчни и консултантски услуги. Българското дружество е учредено през 1992-а. Мажоритарен собственик в него с дял от 76% от капитала е "КПМГ ЦИЕ Холдингс лимитид" от Кипър. Останалите 24% са собственост на осем физически лица, всички с равни дялове. Като управляващ съдружник Гергана Мантарокова представлява и управлява дружеството самостоятелно. 

Една от най-големите хотелски вериги

Hilton е на 33-то място

сред най-добрите работодатели в света. Компанията има зад гърба си над 92-годишен опит, като със своите повече от 550 хотела и курорта присъства в 79 държави на шест континента. У нас тя има два обекта - Hilton Sofia в столицата, както и Doubletree by Hilton в к.к. "Златни пясъци". "Хилтън София" е петзвезден хотел в столицата, открит е през 2001 г., като има 20-годишен договор за ползване със световната верига. Говори се, че компанията обмисля разширяване на присъствието си в България чрез две нови марки - Hilton Garden Inn и Hampton by Hilton.

След 2001-ва собствениците на хотела в центъра на София се смениха няколко пъти, като последната беше в края на 2015-а. Тогава основателите на пловдивската "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров купиха хотела от Спас Русев през фирмата "Галакси инвестмънт груп". Цената на сделката не беше обявена, но през 2013 г. Русев придоби хотела срещу 24 млн. евро от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group.

Marriott International (на 35-то място)

е най-голямата хотелска верига в света след сделката с конкурента си Starwood Hotels & Resorts пpeз eceнтa нa 2016 гoдинa. В портфолиото на последния влизат два обекта в София - "София хотел Балкан" и "Сенс". През 2014 г. гръцките собственици на "София Хотел Балкан" (бивш "Шератон") сключиха 10-годишен договор за франчайз с The Luxury Collection. А хотел Sense до Народното събрание е част от бутиковата верига Design Hotels, в която мажоритарен собственик е Starwood. За прякото влизане на Marriott International в България се говори от десетилетие. През януари стана ясно, компанията ще строи свой хотел в столицата, който ще бъде най-високият в града и ще се намира на бул. "Ботев" и площад "Македония".

Инвecтициятa в oбeĸтa e oĸoлo 50 млн. eвpo, ĸaтo възлoжитeл e peгиcтpиpaнoтo y нac дpyжecтвo "Aйтayъp Дивeлoпмънт" EAД. Πpoeĸтът зa xoтeлa e изpaбoтeн oт "Apxитeĸтypнo cтyдиo Πaнтeлeeв" EOOД, a изпълнитeл e гepмaнcĸaтa ĸoмпaния ЅТRАВАG. Планирано е строителството да продължи 30 месеца.

Софтуерната компания

VMware (39-то място)

е сред водещите глобални компании в сферата на облачните инфраструктури. Тя е у нас вече десет години, като има офис в София, който е основен хъб за развойна дейност и иновации за Европа, Близкия изток и Африка. За "VMware България" работят 700 софтуерни специалисти, а компанията се превърна в един от най-големите ИТ инвеститори в страната.

VMware планира да удвои служителите на българския си офис до 1500 души в следващите няколко години. Управляващ директор на развойните центрове на Vmware за България и региона е Диана Стефанова.

Американската

Cisco Systems, Inc. (48-мо място)

е световен лидер в областта на мрежовите и комуникационните решения. Тя е измежду най-успешните компании за информационни технологии в епохата на интернет. Компанията открива офис в България през 1999 г., като у нас основните й дейности са свързани с развитие и подкрепа на партньорската мрежа в страната, управление на маркетингови политики на компанията и други. Тя развива и образователна програма - "Сиско Академии". Тя включва присъствено и електронно обучение в областта на мрежовите технологии с разнообразни курсове и програми, които водят до придобиване на международен сертификат.

Еrnst & Young (EY) (53-ро място)

е мултинационална компания за професионални услуги в областта на застраховането, данъчното облагане, сделките и консултантските услуги. EY е една от най-големите фирми за професионални услуги в света и е една от счетоводните фирми "Голямата четвърка".

У нас тя оперира чрез две дъщерни дружества. "Ърнст и Янг Одит" е дружество с ограничена отговорност, регистрирано в София. То е фирма - членка на "Ърнст и Янг Глобъл лимитед", компания, учредена в Лондон. В "Ърнст и Янг България" ЕООД има седем партньори, които изпълняват различни управленски функции във фирмата.

Датската

Novo Nordisk (95-то място)

е сред лидерите по отношение на медикаментите за лечение на диабет и други хронични заболявания. Тя има производствени мощности в шест страни и представителства в над осемдесет. В България офисът й е в София. "Ново Нордиск" е глобална компания в областта на здравеопазването с повече от 90-годишен опит в иновациите и грижите за хората с диабет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във