Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДЕПУТАТИТЕ ПРИТОПЛИХА ГЮВЕЧА НА РМД-ТАТА

Народните представители пак прекроиха, макар и половинчато, костюма на компенсаторните записи. Но и този път те не подкрепиха собствениците на такива инструменти, а охулените от самите депутати РМД-та, които получиха нови преференции. Тихомълком в четвъртък бяха приети поправки в приватизационния закон, които всъщност подменят текстове от Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти, известен като закона Лучников. Според промените срокът, в който РМД-тата, закупили предприятия до 1 февруари 2000 г., имат право да платят цялата сума по сделката с компенсаторки, се удължава до края на 2001 година. Така въпреки непрекъснатите словесни атаки срещу тях РМД-тата получиха поредното здраво рамо от парламента. Всъщност по-голямата част от депутатите надали са разбрали за какво точно гласуват. И явно нямаше смисъл да им се обяснява. Все пак някои от тях останаха с впечатлението, че нанасят смъртоносен удар на омразните им работническо-мениджърски дружества.


Кинжалът обаче не беше предназначен за тях, а за собствениците на компенсаторни записи. Защото всеки запознат с пазара на тези книжа може да отгатне без проблеми какво ще се случи с техните цени от следващата седмица. От една страна, търсенето ще спадне рязко, защото РМД-тата ще се затворят в дупките си в изчакване на изгодни цени. От друга страна, областните управи и поземлените комисии продължават да бълват големи номинали записи и бонове. Е, не се искат кой знае какви познания, за да се прецени какво става с пазара, когато търсенето намалява, а предлагането се увеличава. За онези, които не се сещат - цените ще се сринат. Играчите вече прогнозират, че те ще слязат до около 10% от номиналната стойност на компенсаторките. И тогава РМД-тата ще изпълзят като гъби след дъжд и ще си набавят необходимите им хартийки на цена, с една трета по-ниска от досегашната.


Евентуална сериозна подкрепа за котировките на записите могат да окажат единствено ведомствата, занимаващи се с раздържавяването. Добра новина в тази насока беше одобряването на договора за продажба на ВЕЦ-овете от каскадата Пиринска Бистрица за 15 млн. щ. долара. Половината от тях ще се издължат в алтернативни платежни средства. За всички участници на пазара вече стана ясно, че търговете, организирани от Центъра за масова приватизация, или аукционите за държавно имущество не могат да повлияят в никаква степен на търсенето на компенсаторки поради некачествените обекти, които се предлагат.


А иначе през седмицата записите загубиха още около пункт от стойността си. Посредниците купуваха компенсаторки на гише по 14-15% от техния номинал. Инвеститорите пък можеха да ги придобият от професионалните играчи срещу 16 процента.


Изказването на министъра на финансите Муравей Радев в Пловдив, който призова собствениците на компенсаторки да не ги продават, се прие различно от брокерите. Според едни Радев или не разбира за какво става въпрос, или се опитва да манипулира. Други обаче са на мнение, че това е ясен знак за допълнителни законови промени с цел да се повишат цените на записите. Те смятат, че министърът е променил позицията си и вече не възразява срещу коронясването на компенсаторките като държавни ценни книжа с матуритет от 20 или повече години. Все пак идат избори и електорат от неколкостотин хиляди души не е за изпускане. Освен това такава промяна няма да тежи на сегашното правителството, а на неговите наследници. Специалистите смятат, че нови изменения със сигурност ще има. Нищо чудно обаче те да бъдат направени току преди гласуването, за да имат по-голям ефект. Ако положението остане същото, хората съвсем ще изгубят доверието си в държавата като емитент на ценни книжа. И отново ще се възродят спомените за народните заеми след 1944 г., сумите, по които след това се изплащаха на лотариен принцип. Само че сега притежателите на компенсаторки няма да имат възможност дори да разчитат на шанса, за да получат номинала на книжата си в пълен размер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във