Банкеръ Daily

Пари и пазари

Делът на свободните площи се задържа около 10.6%, тенденцията обаче е за ръст

Към момента повечето проекти в строеж на офис пазара се изпълняват по план, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. През втората половина на тази година се очаква да бъдат завършени близо 109 000 кв. метра. В процес на изграждане са около 380 000 кв. м, а общият обем офиси клас А и В надхвърля 2 млн. кв. метра.

Според Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, за момента не наблюдаваме осезаемо забавяне на започнатите проекти. При повечето строителните работи вървят по график. "Ако има отлагане през следващите тримесечия, то ще е при сгради, които нямат подсигурени наематели преди завършването си“, коментира Лашова.

Договори за наем са подписани за едва около 20% от площите, които е планирано да бъдат завършени през тази година, съобщават от компанията. Това е значително по-малко спрямо дела на тези договори през предходни години. И през второто тримесечие доминират по-скоро тенденцията за подновяване на изтичащи договори, доколкото компаниите отлагат решенията за наем на нови площи.

От Cushman & Wakefield Forton отчитат спад от 16% при обема на наетите площи за първите шест месеца. За този период наемател е намерен за 55 582 кв. м площи, а преди година по това време са били наети вече 66 783 кв. метра. Договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в строеж в Advance Business Center е сред по-значимите сделки за второто тримесечие, като германската банка смята да изгради своя IT отдел в София.

През второто тримесечие няма завършени по-големи проекти в София. Това, както и липсата на по-значими премествания на наематели, задържа дела на свободните площи около 10.6 процента. Тенденцията е обаче за ръст към края на годината.

От Cushman & Wakefield Forton очакват леки корекции при цените в следващите тримесечия, макар в момента нивата им да са стабилни. В София офертните стойности за Клас "А" офиси в централната градска част са около 15 евро/кв. м и 12-14 евро/кв. м за главните булеварди. 

Доходността от първокласни офис площи се задържа около 7.5% без перспективи за сериозни колебания през следващите месеци. Поради ограничените възможности за пътуване и огледи, инвестиционният пазар не показва висока активност, но предлагането на качествени проекти може да доведе до сделки през следващите тримесечия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във