Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дегенератите" срещу "тежката артилерия" на спекулантите

От една седмица общността r/wallstreetbats на онлайн форума за дискусии Reddit е в центъра на епична битка между едрите инвеститори от Уолстрийт и подобреният им вариант от дребни риби, свързани със  социалната медия. Поредната борсова интрига иззад  Атлантика постепенно придобива колосални размери и нанася загуби за милиарди долари. Но този път потърпевши са ... хеджинговите фондове, които се оказаха победени в собствената им игра от организирано стадо пирани.

Корените на екшъна  водят логично до 2020-а, когато демократизацията на финансовия сектор процъфтя - процес, който маститите играчи би следвало да аплодират. Особено след масовите призиви на редица  организации и форуми за финансово включване и за подпомагане на лишените от даровете на финансовите пазари. 

Новаците обаче заобиколиха традиционния финансов ред и по-специално добре облечените и висококвалифицирани професионалисти, печелещи тлъсти комисионни от хитроумните финансови продукти, които предлагат. 

Изтощени от пандемията и  заключени по домовете си, в повечето случаи - без да се налага да работят  и лишени от  дребните удоволствия, за които да харчат парите си, самоуките  финансисти се насочиха към фондовия пазар като смислен начин да прекарат деня. Голяма част от аматьорите спечелиха от борсовия подем, по-наивните загубиха. Играта крие висок риск и много от падналите зад борда не могат да си я позволят с оскъдните си средства. Големият проблем обаче не е само във финансовото им здраве, а  и във факта, че тази дейност се превръща в дестабилизираща сила за глобалните пазари. 

Три основни фактора допринесоха за възхода на аматьорите.

Първият е увлечението им по определени  фирмени акции.

"Генералната репетиция" се състоя през миналата година с книжата на "Херц", които поскъпнаха с 800% през юни 2020-а, след което компанията за коли под наем внесе документи за защита срещу кредиторите по Глава 11 от американския закон за фалитите. 

Вторият е, че не само търговията на акции стана достъпна за масите, а също и сделките с опции. Огромен брой дребни залози за бъдещата посока на движение на акциите в момента наводняват пазара, иначе запазен от десетилетия за професионалистите. 

Третия и най-разрушителен от всички фактори е, че тези нашественици се организират чрез различни онлайн форуми за дискусии, най-важният от които в тук описвания  случай е каналът r/wallstreetbets на Reddit. Той има 3.1 млн. потребители, които са се кръстили "дегенерати". 

Именно те започнаха да залагат активно на акциите на дребния търговец на конзоли и видеоигри GameStop, в резултат на което акциите му поскъпнаха с над 1700% от началото на годината. А на 28 януари за кратко изскочиха над 500 щ. долара парчето, качвайки пазарната капитализация на невзрачната компания до 24 млрд. долара - срещу скромните 1.3 млрд долара в края на 2020-а. Примерът е показателен  за мощта и за  потенциала на тази група да изстрелва цените до равнища, които нямат нищо общо с реалността. 

В тази вързка менижър на хеджингов фонд коментира, че "най-големият фонд в света вече е r/wallstreetbets  - от гледна точка на възможността му да движи пазарите".

Междувременно, много едри спекуланти, залагащи срещу акциите на GameStop бяха принудени да закрият късите си позиции със сериозни загуби. Сред тях е могъщият Melvin Capital и хеджинговият фонд на Стийвън Коен - Point72, "олекнал" с почти 15% от началото на годината, отчасти заради късите си позиции в GameStop. Оценката на Maplelane Capital се е стопила с около 33% от началото на годината до 26 януари, основно заради бандата от r/wallstreetbets. А "продавачът накъсо" Андрю Лефт от Citron Research се оплака, че е бил принуден да закрие позицията си в GameStop с огромна загуба и напомни на купувачите на акциите на търговеца на видеоигри да си платят данъците върху спечеленото. (Бел. ред. - "къси продажби" са сделките, при които инвеститорът сключва сделки за продажба на фирмени акции, които реално не притежава с надеждата да ги купи по-евтино и да закрие позицията си на печалба.)

Така малките момчета победиха големите в собствената им игра.

И, естествено, засегнаха егото на професионалистите. Те  пък се оплакаха от "хищническо поведение" и отбелязаха, че ако те по същия "гангстерски начин" координирано се включат към дискусионните форуми на агенция "Блумбърг" за определени акции, със сигурност ще бъдат санкционирани от регулаторите. 

Един от най-видните инвеститори - спекуланти, ползващи стратегията на "късите позиции" и основател на Muddy Waters Research - Карсън Блок (понесъл сериозни загуби от скока на акциите на GameStop) - е възмутен, че "последният резултат от превръщането на пазарите в онлайн игра е преследването на продавачи накъсо". Което принуждава "професионалните" спекуланти да закриват позициите си, за да редуцират загубите. 

Блок е прав , доколкото има доказателства, че "армията" на Reddit действително е излязла на лов за скалпове на хеджингови фондове. И че търгува със заемен капитал. А подобна на GameStop активност се наблюдава и при книжата на други подценени и  атакувани компании като AMC, BlackBerry и Bed Bath & Beyond.

Истината е, че много от тези дребни инвеститори, които в момента изглеждат като победители, скоро могат да се превърнат в губещи.Особено онези, които са се включили в крайната фаза на играта. И, за разлика от богатите мениджъри на хеджингови фондове, които засега са изтикани встрани със загуби, но със сигурност имат достатъчно пари, за да изплащат ипотеките си (ако изобщо имат такива), дребните риби не могат да си позволят подобен мощен удар. 

Тези "борсови безобразия" привлякоха вниманието и на официалните власти.

Часове преди края на съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв на 27 януари прессекретарят на Белия дом съобщи, че финансовият министър Джанет Йелън и икономическият екип на президента Джо Байдън наблюдават случващото се с акциите на GameStop и на други, доскоро подценявани компании. Сенатор Елизабет Уорън също се включи с уверението, че ще накара борсовите регулатори "да се събудят и да вършат работата си". Пък и поддържаните от "дегенератите" на r/wallstreetbets фирмени акции определено не струват сегашните си цени.

Спекулантите рядко обвиняват себе си за каквото и да било. И вече се възмущават, че посредниците са били доста небрежни, защото са позволили на дребните инвеститори да търгуват опции със заемен капитал. И че Комисията за ценни книжа и фондови борси не забелязва какво се случва. Привържениците на GameStop обаче могат да запитат защо 100% от акциите на компанията могат да се търгуват накъсо и не е ли това също манипулация?

Facebook logo
Бъдете с нас и във