Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дедоларизацията" струва 8 млрд. долара на Русия

От потенциални приходи за около 7.7 млрд. щ. долара се е лишила Русия през първата година на експеримента, предприет от  руския президент Владимир Путин - да се дистанцира от зелените пари. Това сочат сметките на експерти на агенция "Блумбърг". Намалявайки дела на американския долар във валутните си резерви, "Банк России" е увеличила вложенията си в парични единици с отрицателни финансови резултати и е пропуснала 6.5% ръст на долара в периода март 2018-а - март 2019-а. Ако бяха запазили предишната структура на резервите си с мощно участие на зелените пари, руските централни банкери щяха да отчетат обща печалба за въпросния годишен период от близо 3.8%, изчислява още "Блумбърг".

"Това е икономическата цена на съобразяването  с геополитически опасения", посочва Елина Рибакова - заместник главен икономист на Института за международна икономика във Вашингтон. Тя добавя, че засега е трудно да се отсъди дали жертвата си е струвала, просто защото сметките са за тази година, а инвестициите са дългосрочни. Още повече, че  "Банк России" публикува официалните си данни с шестмесечно закъснение, така че последните числа все още не са огласени.

Русия се е разделила с близо половината от доларовите си резерви като мярка за защита срещу санкциите на Вашингтон. През март 2018-а те са били в размер на 196.7 млрд. долара, а година по-късно (през март 2019-а) - 115 млрд. долара, а в този  период  зелените пари са донесли 6.5% доход на собствениците си. За сметка на тях вложенията в евро са набъбнали от 99.9 на 147.7 млрд. долара, а в китайски юани - от 22.5 на 69.2 млрд. долара. Инвестициите в евро са били с отрицателна доходност в размер на 8.8%, а в юани - с отрицателните 6.4 процента. Диверсификацията е превърнала Русия в най-едрия притежател на валутни резерви в юани - около 70% от общия им размер в световен мащаб, твърди "Голдмън Сакс груп".

Председателят на "Банк России" - Елвира Набюлина, коментира, че разнообразяването на структурата на резервите е "наложителна крачка",като се има предвид растящото напрежение между двете държави. И че централните банкери не са валутни спекуланти и не гонят краткосрочни печалби от валутните колебания. Началникът на управлението по парична политика на "Банк России" - Алексей Заботкин, обаче предупреждава, че пълното елиминиране на зелените пари от руските валутни  запаси е придружено с "прекомерен риск", защото доларите ще са нужни при кризи за покриване на задължения по дълговите книжа.

Все пак, големият китайски залог не е изцяло лоша новина за Москва, защото загубите от валутата се компенсират частично чрез  по-високите доходи от националните китайски облигации - 4.4% за периода от март 2018-а до март 2019-а срещу 1.4% за американския дълг, по официални данни на руската централна банка.

Кремъл е орязал  присъствието на долара  и в търговските си сделки с Европейския съюз, с Китай и с Индия. Делът на еврото в руски износ за ЕС е скочил до 42% през първото тримесечие на тази година срещу 32% през март 2018-а.

Част от загубите от инвестициите в евро и в юани вероятно са били компенсирани през последните няколко месеца от растящите вложения на Русия в злато. Стойността на златните наличности е скочила с около 40% - до над 100 млрд. щ. долара (109.5 млрд. долара към края на август) през последната година и скъпоценният метал в момента е с най-голям дял от общите валутни резерви на страната от 2000-а насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във