Банкеръ Daily

Пари и пазари

ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки - 9%

От днес е в сила намалената ставка на данък добавена стойност от 9%, която ще се прилага за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Тя е част от мерките за преодоляване на последствията от епидемията от коронавирус и ще е в сила до 31 декември 2021 година. Това е записано в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

Промяната засяга не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително и електронните издания. По-ниско ДДС ще има и за търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и други хигиенни артикули, които са изброени в новия Закон за ДДС.

По-ниската ставка важи и за ресторантьорските и кетъринг услуги, които предлагат храна и обслужване за консумация на място. Но за напитките, като бира, вино и спиртни напитки, които се продават в тези обекти, остава стария данъчен режим.

За продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, ще се прилага ставката от 20 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във