Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДЦК СЕ ВЪРНАХА НА БОРСАТА

Инвестиционният посредник Еврофинанс отново ще се отличи, като пусне нови инструменти на фондовата борса. От 20 ноември (понеделник) брокерите на компанията ще предложат на инвеститорите осем емисии държавни ценни книжа. Една от тях е сконтова с падеж в края на декември. Останалите са едно-, дву- и тригодишни, с ефективна годишна доходност между 7 и 9 процента. Емисиите ще се котират на облигационния сегмент на тържището. Книжата са предназначени за инвеститори, които не желаят да поемат излишни рискове. За сравнение, корпоративните облигации на компютърната фирма ПроСофт са с доходност 10 процента. Само преди 15-ина дни Еврофинанс пусна на борсата български депозитарни разписки на Дойче телеком. Въпреки че интересът към емисията на германската компания не е висок, това дава още една възможност за нашите инвеститори. През седмицата бяха изтъргувани едва 100 разписки, което се равнява на стойността на една книга от телекома.


Поевтиняването на акциите, което по-голямата част от брокерите на фондовата борса очакваха, така и не се осъществи. Причината е в големия наплив на купувачи - портфейлни инвеститори. Въпреки офертите за продажба на книжа на Албена, придобити от бивши собственици на земи, върху които е построен курортът, цените им се повишиха с нови 1.46 процента. Тези акции се търсеха активно от клиенти на инвестиционните посредници Елана и Хеджър.


Част от брокерите смятат, че хит в последните дни на ноември ще бъдат книжата на Слънчев бряг. През седмицата стана ясно, че Министерството на икономиката ще продава 14 хотела в курорта като обособени части. Прогнозните приходи от тяхната продажба са оценени на 18 млн. щ. долара. Ако тези пари се раздадат като дивиденти, акционерите в дружеството ще получат по около 10 щ. долара за книга. При сегашните цени на акциите на Слънчев бряг - по 4 лв. за бройка, е ясно, че ако предположенията станат реалност, инвестиралите в компанията ще върнат парите си многократно.


Настроенията за рязък скок на котировките на туристическото дружество като че ли вече са факт. В четвъртък на обед на пазара остана само една оферта за продажба на книжа от курорта по 4.50 лв. за бройка. Кандидатите за покупка на акции от Слънчев бряг предлагаха по 4 лв., но още до края на ноември се очаква техните анонси да се покачат.


Книжата на Софарма също предложиха достатъчно емоции на инвестиралите в тях. По-голямата част от играчите очакваха, че акциите на фармацевтичното дружество ще поевтинеят. Причината е в предстоящото раздаване на реституционни книжа на бившите собственици на земята, върху която е построен заводът. През седмицата обаче се появи интерес към Софарма от страна на британска инвестиционна банка. Това задържа котировките на книжата й на нивото от 15.50 лв. за една акция.


На засилен интерес се радваха и книжата на петролната рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Те почти достигнаха 9 лв. за бройка, но повечето играчи очакват и това ниво да бъде пробито до седмица. Брокерите обаче са на мнение, че съпротивата при 9.50 лв. ще е твърде силна и тази цена няма да бъде преодоляна до края на месеца.


С близо 7% поевтиняха книжата на Солвей-Соди. Все пак през цялата седмица те удържаха цени от над 7 лв. за бройка. Фактите обаче говорят, че това ниво няма да се задържи дълго. В четвъртък останаха неудовлетворени поръчки по 7 лв. за акция.


Книжата на врачанския торов завод Химко се сринаха съвсем. Бяха регистрирани сделки дори по 0.25 лева. Прокламираното преди дни увеличение на митата за внос на амониева селитра няма да се отрази на състоянието на комбината по никакъв начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във