Банкеръ Daily

Пари и пазари

Dawn Capital с нов европейски технологичен фонд

Дружеството за рисков капитал Dawn Capital е събрало 125 милиона долара за най-новия си фонд, който е насочен към "бизнес към бизнес" отношения в цяла Европа. Това е един от най-широко разпространените бизнес модели както в Интернет, така и в бизнеса като цяло. Той описва обменът на продукти, услуги или информация между бизнесите, както и сделките между предприятията.

Компанията заяви, че фондът за капиталови инвестиции Dawn Capital Opportunities Fund е най-големият по рода си в региона и ще осигури парични средства за нови и съществуващи инвестиции, със специален акцент върху по-късните етапи на финансиране, съобщи Ройтерс. В Европа има множество развиващи се технологични компании, които избират да отхвърлят оферти от по-големи конкуренти, за да запазят своята независимост. "Новият фонд означава, че можем да подкрепим следващата вълна от успешни истории по-нататък по пътя на тяхното развитие," заяви в изявление партньорът на Dawn Capital Хакон Овърли.

Двата предишни фонда на Dawn Capital се фокусираха върху компании в по-ранни фази на набиране на средства, някои от които се разраснаха мащабно. Най-бързо развиващите се "бизнес към бизнес" софтуерни компании са Mimecast, която вече е на стойност 2.7 млрд. долара, както и  iZettle, закупена от Paypal за 2.2 млрд. долара, Collibra, Gelato Group, Sonovate, Neo Technology и Showpad. Новият фонд ще бъде подкрепен от институционални и семейни офис инвеститори, съобщиха от Dawn Capital, сред които са Британският пациентски капитал, част от Британската бизнес банка, чиято цел е да помогне на фирмите в областта на технологиите в страната да разраснат.

Дружеството Dawn Capital, което е изградило репутация като инвеститор в ранните етапи на "софтуер като услуга" и финтех в британската и европейската икономика, затвори своя трети фонд на стойност 232 милиона долара с помощта на Европейския инвестиционен фонд. Досегашният опит на Dawn с инвестиране го постави във водещите 5% от всички фирми в Европа по отношение на възвръщаемостта. В перспектива компанията изрази се надежда, че може да задържи това място, тъй като поставя по-големи залози като инвестицията стартъпи с бизнес насоченост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във