Банкеръ Daily

Пари и пазари

Датчаните "напазаруваха" 20-годишни безлихвени ипотеки 

Дания, която е световен лидер по продължителност на политиката на отрицателни лихви, предлага на собствениците на жилища 20-годишни заеми с фиксиран нулев лихвен процент. Клиентите на поделението за жилищно финансиране на "Нордеа банк" имаха възможност до края на 5 януари да получат ипотеки с по-ниски плащания по купоните от базовите десетгодишни американски облигации. Поне още две банки пък са изявили готовност да последват примера на скандинавския банков лидер. 

Дания живее с отрицателни основни лихви най-дълго от която и да било друга нация в света. Датските парични стратези свалиха под нулата основния лихвен процент на централната банка през 2012-а, за да защитят фиксирания курс на кроната към еврото. Оттогава собствениците на жилища в страната се възползват от постепен и непрекъснат спад на кредитните разходи. А от 5 януари вече се сдобиха и с безлихвени ипотеки с 20-годишен срок до падежа. Междувременно, нито една голяма западна централна банка не показава желание да повишава лихвите през тази година.

Още две банки в Дания, където функционира най-големият пазар на гарантирани с ипотеки покрити облигации, са последвали примера на "Нордеа". Това са поделението "Тоталкредит" на най-едрия датски ипотечен кредитор "Никредит реалкредит" и "Юске банк", която през лятото на 2019-а предложи на клиентите си десетгодишен жилищен заем с отрицателна годишна лихва от минус 0.5 процента. Датският банков лидер "Данске банк" също обмисля безлихвени ипотеки. 

Датските кредитори емитираха за първи път 20-годишни облигации с нулев купон преди няколко години когато инвеститорите, търсещи сигурно убежище за авоарите си, свалиха лихвените проценти. През 2021-а пък този продукт се връща отново в банковия арсенал. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във