Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Данске банк" продължава да губи клиенти

Карстен Егериис

Три години след като светът узна за централната роля на "Данске банк" в един от най-големите европейски скандали за пране на пари, цената на поразителния пропуск на ръководството й все още е "солена".

Най-голямата датска банка - навремето сред най-авторитетните в Скандинавия - тепърва ще се възстановява напълно от аферата, която я превърна в мишена на криминални разследвания в САЩ и в Европа. Корпоративните и бизнес клиентите са оставили скандала зад гърба си, но дребните потребители все още се отнасят с подозрение към "репутационните проблеми", споделя главният изпълнителен директор на "Данске" - Карстен Егериис. Той потвърждава продължаващ отлив на клиенти и свиващи се пазарни дялове, което е превърнал във водещ приоритет за преодоляване.  

Случаят е категоричен урок как лошото управление може да разруши фирмения напредък точно когато вложителите все повече гледат на капитализма през призмата на аспектите, касаещи опазването на околната среда, социалните отношения и корпоративната култура. Откакто през септември 2018-а призна, че не е успяла да проконтролира адекватно кеш от чуждестранен произход в размер на 200 млрд. евро, прекаран през поделението й в Естония, "Данске банк" е кредиторът с най-слаби финансови резултати сред скандинавските си конкуренти.   

Егериис - третият за последните близо две години главен изпълнителен директор на "Данске" - споделя, че освен скандала с прането на пари, банката е направила и доста други фалове, включително начисляване на по-високи такси на длъжници с ниски доходи, предизвикало политически упреци. Кредиторът е пропуснал да консултира адекватно и дребни инвеститори за потенциални загуби, за което е разследван и глобен. 

Срещу уволнения заради ролята си в скандала с прането на пари главен изпълнителен директор Томас Борген все още се водят дела от банкови акционери, въпреки че криминалните обвинения срещу него в Дания са отпаднали. В Естония, където са се случили подозрителните трансзакции, бившият шеф на поделението се самоуби през 2019-а. Егериис ръководи "Данске" от април тази година след като предшественикът му Крис Вогелзанг стана заподозрян по друго разследване за пране на пари в "АБН АМРО груп". Вогелзанг смени друг бивш главен изпълнителен директор на "Данске", който напусна през 2019-а.  

По оценка на анализатори, още едно усложнение от банковия скандал с прането на пари е, че регулаторите вече проверяват всичките трансакции на датския кредитор и атакуват всичко. Което означава, че "Данске" е принудена да се оттегли от задграничните си операции и същевременно да ограничи някои търговски и други дейности, където контролните органи могат да решат, че институцията поема прекален риск. А всичко това снижава перспективите за приходи и печалби.  

След като датският банков лидер бе замесен в поредица от скандали, вече изглежда, че няма да има политическо снисхождение към целия бранш. Това стана ясно след като банките започнаха да прехвърлят отрицателните лихвени проценти на дребните депозанти. Секторът, който преглъща минусовите лихви от 2012-а, не беше прилагал сходна стратегия до 2019-а. Оттогава банките постепенно разширяват кръга от засегнатите спестители, предизвиквайки критиките на министъра на търговията и промишлеността Симон Коллеруп, който ги заклейми като "алчни".

Егериис, който е отговарял за риска преди да застане начело на  "Данске", казва, че е наясно за все още многото и различни неща, които трябва да се направят за възстановяването на банковия имидж. Неговият план е това да става стъпка по стъпка, което ще доведе до подобряване на положението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във