Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Да забогатеем от биткойни

Дигиталната валута ще претърпи съдбоносна промяна на 1 август

За биткойните (bitcoin) се говори и пише все по-често. Споменаването на виртуалните пари днес по-скоро предизвиква у хората мисли за пропуснати възможности да забогатеят лесно и бързо. При все че малцина знаят как функционират те, какво може да се прави с тях и най-вече как и кога да се инвестира в криптовалутата. Така или иначе, на 1 август предстои може би най-съдбоносният момент за кибер монетите. 

 

Нова платформа за търговия

Тъй като биткойн е интернет валута, т.е. технологична, тя се нуждае от софтуерно решение, което да поддържа търговията с нея. А както добре знаем, рано или късно, всяка такава програма или платформа има нужда от обновяване. За ъпдейта на мрежата на биткойна се говори отдавна, но през последните месеци ситуацията стана направо критична - таксите по транзакциите се повишиха значително, а времето за обработването им стана толкова дълго, че някои от сделките започнаха да се провалят. Брокери споделят във форумите, че ако не платят по-висока комисиона, им се налага да чакат и по една седмица за потвърждение на покупка или продажба. Парадоксалното е, че колкото по-популярна става криптовалутата, толкова по-бавна и скъпа е търговията с нея. С две думи, системата работи в режим на свръхнатоварване (може да обработва около седем транзакции в секунда) и за да се разтовари, е необходимо да се направят промени. Точно затова от няколко седмици т. нар. копачи на биткойни и борсите, които търгуват с тях, гласуват за различни варианти на нова платформа. Крайната дата за окончателен избор е 1 август, като най-големите опасения са, че при липса на единодушие ще последва разпад на валутата. Проблемът е, че много от копачите не са съгласни с нововъведенията, защото колкото по-натоварена е мрежата, толкова по-големи са комисионите, които прибират.

Най-вероятното засега решение се нарича SegWit (Segregated Witness). То позволява повече транзакции да се вписват в един блок от веригата, което ще увеличи значително скоростта на обработване на транзакциите. Ако потребителите купуват от биткойн мрежата с активиран SegWit, то стойността му ще се увеличи, което теоретично би накарало повече копачи да започнат да обработват транзакциите. Но ако копачите решат да подкрепят другото решение - Emergent Consensus, в крайна сметка няма да има съвместимост между стария и новия протокол. Така ще се стигне до разделяне на виртуалната валута на две (т.н. hard fork). Условието е поне 80% от общността на биткойн да приеме новата платформа, за да може тя да заработи официално на 1 август. Според доклад на Goldman Sachs, техническите показатели сочат, че криптовалутата може да се покачи над 3000 долара при успешното въвеждане на SegWit.

 


Всеки може да произвежда биткойни самостоятелно. Това става, като се използва изчислителната мощ на компютър, която пък от своя страна е необходима за функционирането на системата.  Колкото повече монети се произвеждат, толкова повече се покачва трудността на производство, а колкото по-трудно се произвеждат, толкова по-ценни стават.


 

Как се купуват биткойни?

Има няколко задължителни условия, които трябва да направите, преди да започнете да търгувате с виртуални пари. Първото нещо е да се спрете на подходящ биткойн портфейл. Тъй като парите са дигитални, и мястото им на съхранение е такова. На пазара обаче има много различни предложения за виртуално портмоне - с различни функции и нива на защита, оптимизирани за специални платформи, платени или безплатни... Специалистите препоръчват начинаещите брокери на биткойни да се насочат към по-простите и безплатни продукти, които позволяват значително по-лесна и интуитивна търговия, само че взимат определени такси за извършване на транзакции. В България широка популярност има портфейлът Jaxx IO. Той работи с всички операционни системи както за настолни компютри, така и за смартфони. Има опростен интерфейс, но предлага широка функционалност и висока сигурност. Освен това в него може да се съхраняват и други криптовалути. Като голям плюс потребителите на Jaxx IO отбелязват, че с помощта на 12 различни думи винаги имат достъп до парите. По този начин дори да загубят или повредят всичките си телефони и лаптопи едновременно, биха могли да възстановят достъпа си до портфейла.

Следващата стъпка при подготовката за търговията с дигитални валути е изборът на борса, през която да се осъществяват сделките. Възможностите и в този случай са много, като хората от бранша предупреждават за висок риск от измами при някои несертифицирани платформи или за големи ограничения при други. Важно е също да се проверят тарифите на различните борси, както и дали предоставят възможност за директно обръщане на биткойните в реални пари. Coinbase е най-често предпочитаната платформа за хора, които купуват първия си биткойн. Тя е много лесна за използване, има чудесен интерфейс и не налага твърде високи такси. Може да се ползва както от настолни, така и от мобилни устройства. Друга борса - CEX, предлага моментни обменни курсове и основни опции за купуване и продажби. Разбира се, може да се започне от сайта Bitcoin.com, където чрез въвеждане на конкретна държава се показват всички доверени борси за търговия в съответния региона. За България например се оказва, че работят цели 37 платформи. 

Необходимо е да се избере и метод на плащане. Борсите приемат различни начини, но като цяло банковата сметка и кредитната карта са общовалидни. На някои места се приемат и електронни плащания чрез системи като PayPal и нашенският му еквивалент ePay.

По света вече има много биткойн автомати, подобни на обикновените банкомати. В София също има такъв - в бинзесцентъра "Интерпред". Но засега устройството работи еднопосочно - чрез него може да получите биткойни срещу левове. От фирмата, която го е инсталирала, казват, че лесно може да бъде надграден в двупосочен, така че да позволява и получаването на левове срещу биткойни. Важно уточнение е, че системата работи с 5% надценка върху текущата цена на криптовалутата. 

Алтернативи чрез посредници

Не само в чужбина, но и у нас има множество онлайн посредници, които срещу известно заплащане могат да спестят доста от неволите на начинаещите биткойн търговци. Общо взето, при всички тях процесът е по-удобен, лесен, бърз и сигурен. Избягва се нареждането на преводи към банки зад граница и чакането за извършване на трансфер. Повечето посредници в България работят с ePay, EasyPay или BPay. Накратко, процедурата е следната - създавате си дигитален портфейл за биткойните, регистрирате се в сайта на избрания брокер, плащате по най-лесния за вас начин и получавате (при съответната комисиона) виртуалните монети. Разбира се, на различните места има различни ограничения за минимални количества на покупката, максимален размер на преводите и т.н. Ето защо е необходимо добре да се информирате за възможните оферти. 

Кога да се прави покупка?

На теория цената на биткойните следва да се увеличава постоянно, тъй като количеството им е ограничено на 21 милиона. Към момента са създадени над 18 млн. от тях, а средно на всеки десет минути се "добиват" нови 12.5 биткойна - процес, известен като копаене. Тънкият момент е, че за да се спазва предвидената скорост на генериране, в монетите е въведена "сложност" на копаенето, която на всеки 14 дни се увеличава. Въпреки това стойността на тази криптовалута е доста волатилна. През последните седмици котировките стигнаха от почти 3000 долара за един биткойн до под 2000 долара и пак се върнаха към предишните нива. Като причини за резките промени се посочват най-вече борсовите спекулации и несигурността на купувачите. Така че няма ясно правило кога точно да се инвестира. Мнозина биха казали, че е най-добре, ако вложението в биткойни се е случило преди години, когато цената им бе стотици и дори хиляди пъти по-ниска. Но други са оптимисти и смятат, че в бъдеще стойността на тази цифрова валута ще се увеличава още много. 

 


Най-важните характеристики на Bitcoin

Няма централна институция или орган, който да я контролира или обслужва;

Няма банки, няма регулатори и няма власт, която да влияе пряко - цената се определя единствено от търсенето и предлагането;

Работи на принципа peer-to-peer (р2р), както торентите;

Анонимност - идентифицирането на участниците в системата е много трудно;

Сигурност - транзакциите са напълно сигурни и необратими;

Преносимост - може да се пренасят лесно, например в портфейл на мобилен телефон или лаптоп;

Издръжливост - след като един биткойн бъде "изкопан", той няма как да изчезне или да се фалшифицира.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във