Банкеръ Daily

Пари и пазари

Да инвестираме ли или да бягаме от Китай?

Рей Далио (втори от ляво на дясно)

Инвеститорът милиардер Рей Далио - основател на най-големия хеджингов фонд в света "Бриджуотър асошиейтс" - си спомня, че когато инвестирал за първи път в Китай преди 37 години, той подарил джобни калкулатори за по 10 щ. долара всеки на високопоставени китайски чиновници. Те тогава ги определили като "магически устройства". В наши дни азиатският колос конкурира успешно САЩ в най-новите технологии и гигантските му технологични платформи "Алибаба", "Тенсент" и "Мейтуан" се приемат с отворени прегръдки от общността на глобалните инвеститори ... поне до неотдавна. 

През последните десет месеца администрацията на китайския президент Си Дзинпин предприе активни действия за "вталяване" на ред сектори - от обучението онлайн до видеоигрите. При това със скорост, обхват и настървение, които изненадаха множество инвеститори. Тези акции заличиха над 1 трлн. щ. долара от пазарната оценка на китайските компании от върховите им равнища в средата на февруари, като технологичните гиганти оглавиха срива. През миналата седмица глобалните пазари отново бяха разлюлени от Китай в хода на влошаването на ликвидната криза на ипотечния гигант "Евъргранд". 

Какво означава всичко това за задграничните инвеститори?

Търговецът Джим Чейнъс, който традиционно сключва "къси сделки" (продава ценни книжа, които не притежава с идеята да ги купи на по-изгодна цена) посочва, че кризата "Евъргранд" може да се окаже "далеч по-тежка" за инвеститорите в Китай отколкото да се превърне в системен колапс а-ла "Лиймън брадърс", защото предполага край на движения от пазара на недвижими имоти модел на растеж. 

Основателят на "Оуктрий кепитъл мениджмънт" - Хауърд Маркс - пък сравнява Китай с "икономическо юношество ... с бурни емоции и вълнения, чието най-успешно десетилетие тепърва предстои". 

Инвеститорите в Китай в момента окачват да видят до каква степен Пекин ще толерира финансовата болка. Официалните власти се опитват да следват прецизна линия. Но, позволявайки на пазарите да дадат суров урок на играчите чрез болезнени загуби, те могат да предизвикат финансов спазъм, който да забави широката икономика на страната и да влоши положението. 

"Получените рани са един от начините, чрез които животът поучава пората", посочва Далио. И допълва, че "преди китайците са гарантирали всеки, а сега не го правят, което е добър сигнал" и че "дребното ужилване е OK, но сериозното нараняване в никакъв случай не е". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във