Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цветни идеи за събуждане на балконската градинка

Във всяка поука има две важни точки - първо, никога да не се повтарят вече допуснати грешки, и, второ - ако е възможно, сподели ги и с други хора, за да не джапат и те боси из реките на ада. Защото точно в подобно миришещо на сяра и дим място може да се превърне една добра идея - например остъкляването на балкон или изграждането на метален цветарник.

Вярно е, че с едно малко усилие балконът може да се превърне в мястото, където се чувствате най-уютно - чрез аранжиране и отглеждане на цветя, на билки и зеленчуци в градска среда - възможностите за озеленяване са многобройни.

Лятна тераса, зимна тераса или изнасяне на кухнята - юли е месецът, в който можем да започнем поготовката за това. Ако и вие спадате към групата на запалените градинари или пък имате по-малко растения, но голямо желание да им намерите идеалното място вкъщи, сега е времето да се действа.

Впрочем какво е нужно за направата на един стелаж за цветя, билки, зеленчуци и т.н., разположен уютно на южния балкон на апартамента? Ламарина или дъски за поличките, винкел за носещата конструкция и два-три инструмента - ъглошлайф, метър и електрожен. Това е. С ъглофлайф се нарязват оразмерените парчета метал, а с електрозаварки те се съединяват здраво, според предварително начертания план.  

Ако се отбиете в "Мосю Бриколаж" или в "Практикер", може да намерите метални цветарници за 20-ина лева.

Магазини от строително-ремонтния бранш като "Баухаус" вече предлагат широка гама от инструменти под наем, с които всеки що-годе сръчен индивид би се справил, без да се охарчва много.

А доставката? Всеки може да я извърши от кварталната борса за строителни материали. Но общуването с кварталния майстор железар често минава по съвсем други пътища. В борбата си за парчето хляб специалистът ще ви докара вода от 10 кладенеца, за да докаже, че цените на металите по световните борси са се повишили. А у нас металът бил поскъпнал със 17 лева. Сякаш е професионален дилър от стоковата борса. Някой от тях може компетентно да ви убеждава дори, че котировките на тенекията у нас са се вдигнали, защото, примерно, потреблението в Китай било много нараснало.

Истината е друга: Повечето майстори следват народната мъдрост: "Ден година храни!" А често през по-голямата част от годината те са без работа и преживяват от епизодични поръчки, като се опитват при всяка възможност да изцедят максимум пари от познати и непознати, особено ако те са с очила на носа примерно. Така че тези, които прибягват към подобни услуги - а не на фирми, може да бъдат неприятно сюрпризирани, а заделеният предварително бюджет изобщо да не им стигне.

Мой познат ми разказа за своята одисея, когато искал да зарадва нежната си половинка, като й подари цветарник за балкона на кухнята. Изобщо не става дума за сложна конструкция. Просто за седмица цената на услугата, която трябвало да бъде извършена - труд и материали, се е удвоила. Причината според този майстор пък била, че желязото е поскъпнало, защото изграждането на мрежата по българо-турската граница е вдигнала цените на арматурните заготовки в складовете за желязо.

Разказваме тези истории, за да илюстрираме друга ситуация от нашата действителност: не може една толкова проста конструкция - няколко метра винкел и ламарина, да се оскъпи над два пъти повече само защото изпълнителят е разбрал, че апартаментът където ще работи, е в "Лозенец", а не в "Хаджи Димитър", в "Обеля" или в "Надежда". Пък и по-окумуш майсторите  - а те са вещи психолози благодарение на общуването си с много хора, които трябва и да преметнат, могат по всякакъв начин да се възползват от незнанието на този, който им възлага да извършат някаква услуга. Не всеки може да е ориентиран в цените на материалите или на услугата и се осланя на това, което калкулира майсторът. В повечето случаи той се опитва да хитрува и да си добави още нещо към крайната цена.

Затова майсторът за каквато и да е услуга трябва да се избира със същото внимание, с каквото правим това, когато наемаме адвокат, лекар или инвестиционен консултант - по препоръка от познат, който... му е ял попарата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във