Банкеръ Daily

Пари и пазари

Covid-19 пандемията засили търсенето на ДЦК

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Фокусът на почти всички инвеститори и анализатори през изминалата седмица бе изцяло зает от развитието на Covid-19 пандемията и все по-сигурното настъпване на втората вълна. При това положение основните държавни ценни книжа (ДЦК), като инструмент за бягство от риска, бяха сред най-търсените инвестиции през последните пет търговски сесии.

Европа отново се превръща в център на развитието на пандемията от коронавирус. Испания, Италия и Франция отчетоха рекорден ръст на новозаболелите, като последните дори върнаха сериозна част от мерките си от пролетта. Баровете и ресторантите в Марсилия затвориха за две седмици, докато тези в Париж могат да работят най-късно до 22 часа вечерта за същия период. Всичко това доведе до засилване на търсенето на френски ДЦК, като доходността по десетгодишните книжа отбеляза седмичен спад от 4 базисни точки до минус 0.263 процента. Считаните за най-безрискови инвестиции в евро немски бундове пък видяха спад на доходността по десетгодишната емисия от 4.3 базисни точки до минус 0.53 процента.

В периферията на еврозоната станахме свидетели на сериозен превес на търсенето над предлагането на държавни ценни книжа. От една страна, поредният цикъл на програмата за дългосрочни репо операции на ЕЦБ вля нова ликвидност в банките, а те потърсиха добрият доход, предлаган от периферията. От друга страна, политическият риск, свързан главно с Италия, изглежда намалява след като подкрепящата правителството коалиция около Демократите спечели регионалните избори в Тоскана, побеждавайки популистите на Лигата. Всичко това бяха добри новини за италианският дълг, който видя седмично понижение на доходността в ключовия десетгодишен матуритет от цели 10.2 базисни точки до 0.858 процента. Испанските книжа също бяха търсени, като доходността на тези със сходен срок до падежа се понижи със 7 базисни точки до 0.212 процента.

В САЩ фокусът все повече пада върху предстоящите в началото на ноември президентски избори. Анализ на "Голдман Сакс" показа очаквания за ръст на десетгодишната бенчмарк доходност от порядъка на 20-30 базисни точки при победа на кандидата на демократите - Джо Байдън. И това е при положение, че Тръмп предаде властта мирно, нещо, което той все още не е заявил, че ще направи. На този фон трежъритата се намираха в търсене на посока, като доходността по десетгодишната емисия отбеляза седмичен от 2.5 базисни точки до 0.67 процента.

Единствените дългове от основните, които се движеха в противовес на пазарите, бяха британските джилтове. Настъпващият с пълна сила втори локдаун на Острова, заедно с нуждата от допълнително финансиране за преодоляване на икономическите последици от него и евентуалният твърд Брексит, кара инвеститорите малка по малко да губят доверието си в британските държавни ценни книжа. През седмицата десетгодишните джилтове видяха ръст на доходността от 1.6 базисни точки до 0.198 проценат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във