Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦМП ЩЕ СТАВА ДЕПОЗИТАР НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Регистърът на компенсаторни записи към Центъра за масова приватизация (ЦМП) ще се превърне в депозитар на тези книжа. Такова е едно от предложенията за изменение на закона Лучников, което направи председателят на парламентарната Икономическа комисия Никола Николов на заседанието на правната комисия в четвъртък. Това означава, че прехвърлянето на собствеността върху компенсаторките вече ще се осъществява в регионалните центрове на ЦМП, а не в областните управи и министерствата, както беше досега. Промяната ще улесни значително търговията с тези книжа и е първата стъпка към листването им на фондовата борса. Сега остава само с нова поправка в закона Лучников компенсаторките да бъдат признати за ценни книжа.
Депутатите от Народен съюз успяха да наложат в правната комисия интересите на притежателите на компенсационни бонове, които се издават като обезщетение на бивши собственици на земеделски земи. Бе постигнато единодушие за премахването на предложения от Светослав Лучников дискриминационен параграф 9 от допълнителните разпоредби в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти. Той гласеше, че емитираните след влизането на поправките в сила земеделски бонове ще могат да се използват само за закупуване на земи и гори от държавния фонд. Против него се обявиха петима народни представители от Народен съюз, а впоследствие и самият Лучников обърна позицията си на 180 градуса. В крайна сметка в пленарната зала най-вероятно ще се приеме предложението на председателя на земеделската комисия Владислав Костов за пълното изравняване по статут на компенсаторните записи и компенсационните бонове.
Като най-спорен се очертава текстът за възможността да се плаща изцяло с компенсаторки неизплатеният остатък от цената на всички приватизационни сделки, сключени до влизането на поправките в сила. На практика това се отнася за договори, подписани след февруари миналата година. Срещу това се обяви Никола Николов, както и вносителят на проекта за измененията Лучников. Този текст е свързан с доста интереси. Ако той бъде приет в първоначалния си вид, от него ще се облагодетелстват РМД-тата, купили предприятия през последните 12 месеца. А сред тях са новите собственици на Златни пясъци, столичният Хотел Рила, горнооряховските Захарни заводи и КЦМ - Пловдив. Те определено имат сериозно лоби в Народното събрание.
Беше постигнато единодушие с компенсаторки да се плати 90% от цената по всички приватизационни сделки, сключени от влизането на поправките в сила до края на 2001 г., с изключение на случаите на целева приватизация. С такива книжа ще се заплащат и всички дължими лихви по Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК).
Странно прозвуча новото предложение на Светослав Лучников - първоначалните притежатели на компенсаторни записи да могат да участват лично или чрез създадени само от тях дружества в централизираните публични търгове от масовата приватизация. Не е ясно всъщност каква привилегия им дава подобен текст. И сега всички собственици на записи, а не само първоначалните им притежатели, могат да плащат с тях в масовата приватизация. Освен това с тези книжа ще може да се участва на търговете, без да е нужно да се заменят с инвестиционни бонове, както досега.
Със своята оригиналност отново се проявиха депутатите от ВМРО Красимир Каракачанов и Анатолий Величков. Те проявиха трогателна загриженост към първоначалните собственици на записи, като пледираха само те да се ползват от облагите на разглежданите промени. Освен това воеводите предложиха нова схема за превръщане на неоползотворените до 31 март 2002 г. компенсаторки в държавни ценни книжа. Емисията, според тях, ще бъде петгодишна с начална дата 1 юли 2002 година. Нейният размер ще бъде равен на обема на останалите в граждани и фирми книжа. Главницата й ще се изплаща на пет равни погасителни вноски. Лихвите ще се издължават два пъти годишно, като техният размер ще бъде основният лихвен процент. Тази инициатива прилича много на предизборно мероприятие, тъй като няма никакъв шанс да бъде приета в пленарната зала. Срещу иска категорично се обяви и финансовото министерство.
Ако все пак предложението на ВМРО бъде гласувано, това ще увеличи вътрешния държавен дълг към днешна дата с 1.3 млрд. лева. Сумата обаче може да бъде увеличена значително, тъй като издаването на компенсаторни инструменти още не е приключило. Преди два месеца ЦМП обяви, че емитираните записи са с номинална стойност от около 1.4 млрд. лв., от които в приватизацията вече са оползотворени над 400 млн. лева.
От пресцентъра на земеделското министерство пък съобщиха, че към края на 2000 г. общинските поземлени комисии са издали книжа за 727 млн. лева. За покупка на държавно имущество са изразходвани 422 млн. лв. от тях. Което означава, че в обращение преди месец и половина са били бонове с номинал от 305 млн. лева. Според земеделското министерство бившите собственици трябва да получат книжа или земя за още 653 млн. лева. Така че максималното количество неупотребени бонове може да достигне 958 млн. лева.
Пазарните цени на компенсаторките през седмицата се движеха в диапазона 16-18% от техния номинал. Играчите са в очакване на решението на парламента за окончателните промени в закона Лучников. В зависимост от това, какво ще се приеме котировките на тези книжа ще варират от 20 до 40 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във