Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦИГАРЕНИТЕ ФАБРИКИ ДРЪПНАХА SOFIX НАДОЛУ

Търговията с акции на борсата продължи да отегчава инвеститорите и през изминалата по-кратка делова седмица. Двата борсови индекса поеха в разни посоки, като този път губещ се оказа по-тесният измерител на пазарните настроения. SOFIX се сви с близо 1%, след като цигарените фабрики в Благоевград и София загубиха от капитализацията си.
Най-големият производител на цигари в България отчете сериозен спад в приходите от дейността от над 32% в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Съвсем логично и нетната печалба на Благоевград БТ се сви от 10 202 000 лв. до скромните 179 000 лв., което е срив от над 98 процента. Въпреки че инвеститорите до голяма степен очакваха влошения финансов резултат, в деня на оповестяването му наблюдавахме, макар и скромни по обем, разпродажби, които обаче тласнаха цената с 6.11% надолу до средно 82.63 лв. за дял. В противовес с резултатите на най-голямата фабрика от структурата си се движеше отчетът на Булгартабак Холдинг. Акциите на бившия монополист поскъпнаха от 28.55 лв. в началото на седмицата до 29.50 лв. към нейния край. Като опит да запази пазарния си дял в страната от следващия месец холдингът въвежда дистрибуция на регионален принцип. Така ръководството на дружеството цели по-ефективна борба с контрабандата и оттам - стабилизиране на приходите, които спаднаха сериозно в резултат на последното повишаване на акцизите.
Подобен проблем с приходната част не изпитва ръководството на Алкомет. Шуменското дружество отбеляза ръст на приходите си от основна дейност за първото тримесечие на годината от близо 40% до 41.8 млн. лева. Лошата новина е, че разходите му за дейността нарастват с почти същия процент до 40.3 млн. лв., като и в двата случая директно и индиректно причина за ръста е поскъпването на алуминия, който е основна суровина в производството на Алкомет. Сравнително изненадващ отчет за първото тримесечие на годината публикува Софарма. Фармацевтичното дружество влошава рязко нетния си финансов резултат, който отбелязва спад от 42.8% до 6.47 млн. лева. Причината се корени в разходната част, тъй като приходите на компанията остават стабилни. При всички положения пазарът прие хладнокръвно тази новина и до промяна в котировките не се стигна.
Спокойни бяха и реакциите на пазара след публикуването на отчетите на повечето сини чипове. Основна причина за това е липсата на сериозни изненади. При сравнително спокойна търговия акциите на БТК се разменяха в границите между 10.21-10.34 лева. В подкрепа на телекомуникационната компания се яви ръста в нетната й печалба от над 6% за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. Подобреният финансов резултат е следствие от спада в разходите, който е причинен от активното преструктуриране на компанията.
При основните холдингови дружества липсваха особени изненади. Въпреки че акциите от увеличението на капитала на Синергон Холдинг започнаха да се търгуват на борсата, това не доведе до сериозна промяна в котировките. Промени липсваха и при цените на Албена инвест холдинг и Доверие Обединен Холдинг. При сериозни обеми нагоре се придвижиха книжата на Индустриален Холдинг България, които поскъпнаха до 4.35 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във