Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цифровите валути на централните банки няма да копират кеша

Ще бъде подвеждащо да се очаква, че дигиталните парични единици на централните банки ще съдържат елементи на банкнотите и монетите, предупреждава шведската "Риксбанк" - най-напредналата институция в разработване на тези иновативни системи. Шведските централни банкери са направили най-много проучвания сред мнозинството от конкурентите си, предназначени да изследват практическия потенциал на цифровите пари. И въз основа на тях правят заключение, че потребителите няма да могат да оперират с дигиталните валути анонимно както с кеша.   

Тези констатации се докосват до ключов парадокс. За да може цифровата парична единица на централната банка да прилича на кеша, тя трябва да е както конфиденциална, така и използваема офлайн. Техническата конструкция на дигиалните валути обаче изисква да се удостовери истинността им от дистанционен регистър, за да се избегнат фалшификации, което компрометира анонимността.

Най-старата централна банка в света (бел. ред. - "Риксбанк" е основана през 1668-а първоначално с 20 служители) провежда пилотно проучване за приложимостта на цифровите пари и е доста по-напред от партньорите си по света в изработването на стратегия за използването им. Подобен режим може да има обхватни последствия и дори потенциал да предостави на централните банкери по-разнообразен инструментариум с директен достъп до паричното предлагане. 

Цифровите пари на всичките централни банки ще изискват регистър, който води сметка за собствеността, независимо дали те са базирани на физически носител, на технологията на разпределените регистри или на технологията на криптовалутите blockchain, посочва публикуваният в средата на миналата седмица доклад на "Риксбанк", изработен съвместно от банковите управления за разплащания и за проучвания. 

Мнозинството централни банки по света (58%), които проучват възможностите за разработване и въвеждане на дигитални валути, предпочитат основания на жетони модел, посочва "Риксбанк", позовавайки се на анкета в centralbanking.com от 2020-а. Според шведските централни банкери подобен подход "няма да постигне по-добри резултати по отношение на характерните за кеша свойства" от базирания на сметки метод.

"Риксбанк" напомня, че жетоните са инструменти на приносител и представляват собственост върху парична стойност. Докато основаните на сметка цифрови пари могат да се сравнят с депозитите, защото доказват собственост върху паричен баланс в някакъв вид финансов посредник или в самата централна банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във