Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цифровият юан може да застраши долара

Малко вероятно е веществените пари да изчезнат, въпреки че намалява използването им като метод на плащане и нараства употребата на цифрови валути, твърди най-голямата германска банка. Това предаде изданието Cointelegraph. 

Германската инвестиционна банка "Дойче банк", която прогнозираше, че криптовалутите ще заменят фиатните пари до 2030 г., сега твърди, че паричните средства "дълго време ще са предпочитан метод за плащане".

Проучване на "Дойче Банк" показва три доклада за бъдещето на плащанията

Банката прогнозира ориентировъчно бъдеще за парите в последните си доклади "Бъдещето на плащанията", "Пари в брой: Динозавърът ще оцелее ... За сега", "Преминаване към цифрови портфейли и изчезване на пластмасови карти", проведени от изследователската група на банката. 

Паричните средства ще останат основен метод на плащане в близкото бъдеще, но ролята на цифровите плащания продължава да нараства, казват от "Дойче банк".

"През последните десет години се провежда истинска революция в цифровото плащане. Наскоро няколко държави премахнаха банкноти на стойност 100 и повече долара и приложиха политики за замяна на традиционните методи за плащане с цифрови решения. В разгара на тези промени чуждестранните криптовалути представляват заплаха за политическата и финансовата стабилност," заявяват още от банката.  

Част от доклад, фокусиран върху парите в брой, показва, че една трета от хората в развитите страни предпочитат парите в кеш, а повече от 50% са сигурни, че парите няма да изчезнат никога. Освен това банката установи, че германците държат най-високия среден процент на паричните средства сред напредналите икономики, който възлиза на 52 евро или около 57 долара към момента на публикуването на статията. Според най-голямата немска банка Германия планира да използва още повече пари през следващите шест месеца.

Двете най-населени държави в света насърчават по-широкото използване на цифрови валути

"Дойче банк" подчертава, че бъдещето на паричните средства ще зависи много от по-нататъшното развитие на Китай и Индия, които са двете най-населени страни в света. Двете страни насърчават по-широкото използване на цифрови валути и блокчейн.

Китайският президент например призова страната да ускори приемането на блокчейн в края на 2019 г. Индийският регулатор на ценни книжа наскоро също обяви, че ще проучи възможно най-доброто използване на блокчейн системата на пазарите на ценни книжа. Тъй като според съобщенията в Китай се наблюдава напредък в цифрова валута, която се поддържа от правителството, "Дойче банк" предупреждава, че приемането на такава валута представлява сериозна заплаха за щатския долар:

"Китай работи върху цифрова валута, подкрепена от централната банка на страната, която би могла да бъде използвана като мек или твърд инструмент. В действителност, ако компаниите, които извършват бизнес в Китай, са принудени да приемат цифров юан, това със сигурност ще застраши превъзходството на долара на световния финансов пазар."

Що се отнася до нарастващата тенденция в криптовалутите и блокчейн индустрията, "Дойче банк" също активно работи в развитието на тази област. През септември 2019 г. "Дойче банк" се присъедини към блокчейн мрежата на JPMorgan и Междубанковата информационна мрежа, за да намали разходите за обработка на трудни плащания и да предложи по-добри клиентски услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във