Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цифровият долар на ФЕД тревожи Уолстрийт

Секторът за финансови услуги, който се подготвя за най-радикалните промени от десетилетия насам, е напът да получи първоначална представа за работата на Федералния резерв по нова дигитална валута. 

Уолстрийт изобщо не е въодушевен. Банки, компании за кредитни карти и фирми, обработващи цифрови плащания, следят нервно напъна да бъде създадена алтернатива на хартиените банкноти в портфейлите на американците, която някои наричат дигитален долар, а други - Федкойн. 

Още през юли официални представители на клона на Федералния резерв в Бостън и на Масачузетския технологичен институт, които разработват прототипи на платформа за виртуален долар, планират да представят проучванията си, обяви на 22 март Джеймс Куна, който ръководи проекта за бостънския клон на американската централна банка. 

Цифровата валута може да промени фундаментално начина, по който американците използват парите.

Тази перспектива накара някои финансови фирми да лобират пред Федералния резерв и Конгреса да забавят създаването й или поне да гарантират, че няма да бъдат изхвърлени от бизнеса. Представители на банките, разтревожени за застрашените си печалби, заявиха пред Конгреса, че цифров долар изобщо не е необходим. Фирмите за електронни разплащания като "Виза" и "Мастъркард" пък се опитват да работят с централните банки, за да се подсигурят, че новите виртуални валути ще могат да се използват в мрежите им. 

Американските законодатели, министърството на финансите и Федералният резерв все още не са одобрили пускането на щатска дигитална валута, която не се очаква в близките години. Нито пък са решили как цифровият долар ще си взаимодейства със съществуващите глобани мрежи за разплащания. САЩ и други държави обаче изглеждат достатъчно ангажирани да цифровизират валутите си, което изнервя лидерите на финансовия бранш.

Растящата популярност на Bitcoin, Ethereum и на други криптовалути, чиято пазарна оценка надхвърли 1 трлн. щ. долара, вдъхнови проектите на американското и на други правителства.

За разлика от частните виртуални монети, новите валути на централните банки ще бъдат емитирани като алтернатива на хартиените пари. Кешът няма да изчезне, но употребата му вероятно ще намалее. 

Използването на дигиталните валути ще е просто както скаирането на екрана на мобилен телефон. Задкулисно, дигиталният кеш ще се движи от една сметка към друга, сходно на начина, по който работят повечето пари - преобладаващо, американските долари са просто цифрови записи в банкови сметки. Новата валута обаче може потенциално да изключи просредничеството на търговската банка или на мрежата за кредитни кати. За продавачите плащането ще се случи почти незабавно, без те да трябва да изчакват парите си или да се боят от измама. 

В САЩ идеята за цифров долар получи допълнителен стимул през февруари, когато финансовият министър Джанет Йелън каза, че подобен проект ще помогне на американците, които нямат достъп до банковата система. Във видеокоментар през миналата седмица на конференция по разплащанията в Базел шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл успокои в известна степен някои тревоги на банките с думите, че "цифровите валути би трябвало да се интегрират в съществуващите разплащателни системи успоредно с кеша и с други парични форми". И, отново Пауъл, във встъпителното си изказване на откритата на 22 март глобална виртуална конференция, посветена на иновациите във финансовата сфера, под егидата на Банката за международни разплащания, каза, че Федералният резерв "има задължение да е на предната линия по отношение на предизвикателствата на новите технологии" и на предимствата и недостатъците на цифровия долар, но няма да бърза с проекта. Банкерът увери, че институцията няма да прави нищо без подкрепата на Конгреса, точно както повеляват правните норми.    

Господин Куна информира, че клонът на Федералния резерв в Бостън и Масачузетският технологичен институт се надяват да покажат част от разработките си през третото тримесечие, включително поне два прототипа на софтуерни платформи, които могат да прехвърлят, да съхраняват и да осчетоводяват транзакции в цифрови долари. Той не съобщава дали някоя от тези платформи използва технологията на разпределените регистри (blockchain), която е в основата на Bitcoin  и на други криптовалути. След реализирането на прототипите ще се направят оценки и разработките ще продължат. Целта на Федералния резерв е да покаже възможностите на проекта без да заявява позиция по някои основни въпроси, които трябва да разрешават централните банкери, финансовото министерство и Конгресът, посочва Куна. Сред тях са дали американската централна банка да държи клиентски сметки, дали да разреши те да са анонимни и с каква защита ще се ползват потребителите в случай на киберпробив или сбъркана транзакция. 

Възможността на Федералния резерв да отнеме посредническата роля на банките в привлекателната американска система за разплащания предизвиква гнева на банкерите. 

Те са нервирани и от претенциите на сенатора демократ от Охайо - Шеръд Браун - новия председател на сенатския банков комитет. Браун иска от Федералния резерв да работи по-експедитивно по създаването на сметки в дигитални долари на американците, които нямат лесен достъп до финансовата система и са принудени да работят с кредитори, начисляващи по-високи такси и лихвени проценти.

Планът на Браун обаче може да застраши депозитите, които търговските банки събират и на които разчитат, за да отпускат ипотечни и други заеми. Което задейства Американската банкова асоциация да лобира по въпроса пред Конгреса. В писмено становище пред законодателите през миналата година организацията нарече цифровия долар "скъпо решение в търсене на несъществуващ проблем". Две лица, лобиращи за голям кредитор, пък твърдят, че са в контакт с конгресмените, за да следят казуса. Те очакват "ходатайствата" да станат по-интензивни след като като банките се запознаят с работата на Федералния резерв и с начина, по който тя може да ги засегне. 

В риск са и част от пачелбите на картовите компании, като "Виза" и "Мастъркард", ако новите дигитални валути позволят на американците да осъществяват по-лесно транзакции без тях и без да плащат такси. 

Говорители на двете компании посочват, че работят с централните банки, за да са сигурни, че цифровите валути ще могат да циркулират през техните мрежи. През февруари "Мастъркард" започна да издава предплатени дебитни карти, заредени с дигиталните пари на Бахамите - "Sand Dollar" ("Пясъчен долар"), които островната държава емитира през миналата година. 

Други страни са доста по-напред в материята. Китай, например, изпробва пилотни проекти с дигитален юан в големи градове. Директорът на Центъра по геоикономика в Атлантическия съвет - Джош Липски - подозира, че валутата ще е готова за по-широк дебют за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022-а. А това, според него, може да предизвика напрежение, ако американските атлети бъдат помолени да използват цифровия юан, който китайското правителство може да следи плътно.

Сенатор Браун пък е изпратил през март писмо до господин Пауъл с настояване да ускори проучванията, защото "САЩ не могат да изостават". Сред различните заплахи Браун посочва и напредъка на "Фейсбук" и на други компании по емитирането на собствена валута, първоначално наречена "Либра", а впоследствие - "Дием", която трябваше да бъде пусната през 2020-а, но все още изчаква да получи одобрението на регулаторите. 

Джери Брито, който оглавява групата от привърженици на Bitcoin - Coin Center - смята, че дигитална версия на американския долар ще забие последния пирон в ковчега на виртуалната монета като средство за обмен. Всъщност, криптоентусиастите вече са започнали да осъзнават, че това се случва и рекламират Bitcoin като "цифрово злато". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във