Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цифровата революция и инфлацията

Йенс Вайдман

Бързият напредък на технологиите понижава инфлацията слабо и временно, коментира на 3 септември шефът на "Бундесбанк" Йенс Вайдман. Така той  се включи в един от най-разгорещените дебати на съвременното централно банкиране.

Докато по-голямата част от индустриализирания свят се бори с анемични инфлационни равнища, някои икономисти твърдят, че технологичният бум потиска цените и принуждава централните банки да изтощават мунициите си в битката за промяна на икономическата парадигма. Което ги оставя с оскъден боен арсенал за следващия инфлационен срив.

Вайдман - влиятелният глас, когато  управителният съвет на Европейската централна банка определя лихвените равнища, посочва, че дълбоката икономическа криза, започнала преди десетилетие, и бавното възстановяване от нея са основните виновници за анемичния инфлационен натиск. Според него досега потискащият ефект от цифровизацията е бил слаб и при достигането на нов дългосрочен паричен баланс потенциалът за ценови натиск от технологиите ще изчезне.

След години на символична инфлация и почти нулеви основни лихви  ЕЦБ ще започне да ги вдига постепенно в края на 2019-а. Което още отсега буди опасения, че ще последват финансови сътресения. Анализ на базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания, който ще бъде публикуван официално на 7 септември, успокоява финансовите министри от еврозоната, че това няма да се случи. Заключенията на експертите ще бъдат представени на срещата на финансовите министри и на централните банкери във Виена в петък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във