Банкеръ Daily

Пари и пазари

Чърчил и Сталин разпределят Балканите на сфери на влияние

По време на Московската конференция на 9 октомври 1944 г. на среща със Сталин британският премиер Чърчил предлага Съветският съюз да има 90% влияние в Румъния и 75% в България

На днешния ден през 1944 г. в Москва по време на поредната московска конференция се провежда среща на Уинстън Чърчил и Сталин, на която е сключено процентно споразумение за разпределяне на Балканите на сфери на влияние.

Процентно споразумение или Срещата с процентите (на английски: Percentages agreement) е неформално споразумение между премиерите на Съветския съюз Йосиф Сталин и на Великобритания Уинстън Чърчил за определяне на сферите на влияние в страните в Югоизточна Европа след края на Втората световна война.

То е постигнато по време на Московската конференция на 9 октомври 1944 година. На среща със Сталин британският премиер Чърчил предлага Съветският съюз да има 90% влияние в Румъния и 75% в България, а Великобритания да има 90% влияние в Гърция, а в Югославия и Унгария влиянията да са по 50 на сто. На следващия ден, 10 октомври, Чърчил информира за договореностите американския представител Авърил Хариман, посланик на САЩ в Москва по това време, който отсъства от срещата за процентното споразумение.

След края на войната споразумението не е изпълнено, като Съветския съюз установява пълен контрол в Унгария, Румъния и България и подкрепя комунистите в Гражданската война в Гърция - първият голям въоръжен конфликт в Европа след края на Втората световна война, продължил от 1946 до 1949 година. Поражението на комунистите и левите сили в страната, поддържани от СССР, Югославия, България и Албания, довежда до присъединяването на Гърция в НАТО и установяване на влиянието на Великобритания и САЩ в Егейско море в периода на Студената война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във