Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧУЖДЕСТРАНЕН ФОНД НАЖЕЖИ БОРСОВИТЕ ОБОРОТИ

Като гръм от ясно небе проехтя съобщението за сделката, която направи в четвъртък (16 август) чуждестранен инвестиционен фонд, клиент на ЮНИОНБАНК. Той изкупи акции на най-ликвидните български компании, влизащи в индекса SOFIX за 200 хил. лева. Тази сума е напълно достатъчна да обърне тренда на борса като софийската. Огромната част от книжата бяха изкупени от друг чуждестранен клиент на банката, който вероятно се оттегля от пазара, така че бяха удовлетворени много малко поръчки на други инвестиционни посредници. Акциите, които затвори в портфейла си новият участник в борсовата игра, са на Булгартабак холдинг, Благоевград-БТ, ЛУКойл Нефтохим, Софарма, Албена, Слънчев бряг, Биовет и фармацевтичните заводи в Дупница и Троян. В повечето случаи цените, на които бяха изтъргувани пакетите, бяха доста по-високи от пазарните в този момент, но едва ли ще повлияят сериозно върху общата борсова тенденция в краткосрочен период, защото става въпрос за епизодични сделки.
Новината за окончателната забрана на търговите предложения на Балканфарма холдинг за изкупуване на книжата на дребните акционери в дупнишкия и троянския фармацевтични заводи определено подейства успокояващо на пазара. Поне за известно време играчите ще са сигурни, че членовете на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) не се предават лесно при опитите атрактивни дружества да бъдат свалени от борсова търговия. Вероятно подготвяните промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа ще намалят субективизма при вземането на решения от комисията.
През седмицата стана ясно, че вече е сформирана алтернативна на правителствената работна група за изменения в закона. Тя включва управители и брокери на част от водещите посредници, между които Първа финансова брокерска къща, ЮНИОНБАНК и София интернешънъл секюритиз. Те се надяват да предложат текст още до края на август или най-късно до средата на септември. На техните препоръки сигурно ще бъде обърнато внимание, като се имат предвид силните им позиции в правителствените кръгове.
Напоследък по някои позиции се явиха солидни оферти за покупки на акции, но продавачи липсват. Затова и всички поръчки за продажби на книжа на Слънчев бряг АД и Булгартабак холдинг на разумни цени се удовлетворяват практически веднага. Очаква се, че точно при сделките с книжа на тези, преобладаващо държавни компании, ще има рязък скок заради положителното отношение, което има към правата на миноритарните акционери Министерството на икономиката.
Единствено при книжата на ЛУКойл Нефтохим положението е почти обратното. Продавачите по тази позиция превишават леко броя на желаещите да инвестират. Причините са още неотшумелите новини за лошите финансови резултати на рафинерията за първото шестмесечие на годината. Отразеното 12-процентно покачване за седмицата е по-скоро резултат от големите сделки в четвъртък, отколкото от действително покачване на интереса към ЛУКойл Нефтохим.
Най-малко поскъпнаха акциите на Албена АД. От години тяхната цена не се отклонява от диапазона 6.00-7.50 лева. Според специалисти, това е единственото засега публично дружество, което дава възможност за сигурно вложение с добра доходност на българския капиталов пазар.
На засилено внимание продължават да се радват депозитарните разписки, издавани на базата на акции на Дойче телеком. През тази седмица обаче цената им на борсата във Франкфурт спадна с около 10 процента. От това естествено загубиха и българските инвеститори, вложили пари в такива книжа. Привлекателното в разписките на телекомуникационната компания е ниският марж от 1 стотинка, която поддържа посредникът Еврофинанс в анонсите си за покупка и продажба. Поевтиняха и книжата на другия германски концерн Сименс. С това дружество обаче по традиция у нас се правят сделки при по-малки обороти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във